Rólunk

Saját fotó
A MESKA a Mindenféle Egyedi Saját Készítésű Alkotás-ok lelőhelye, ahol igényes, saját készítésű tárgyakat lehet adni-venni. Ezen a blogon keresztül szeretnénk megosztani mindenkivel a Meskával kapcsolatos tapasztalatainkat, és talán a gondolatainkat is erről-arról, kis világunk dolgairól. Kellemes olvasást!

2009. május 22., péntek

Lassan elvirágzik a bodza...

Lassan elvirágzik a bodza, ezért igyekezzen, aki szereti a szörpjét de eddig még nem lépett a tettek mezejére :)

Idén több recept útmutatásait követve főztünk szirupot, amit részben már be is nyakaltunk, részben pedig lefagyasztottunk az ínségesebb időkre.
Ez utóbbira azért volt szükség, mert a szörpbe a cukron kívül semmiféle tartósítószer nem került.



És akkor az idei recept:

40-45 db kinyílt, de nem elnyílt bodzavirág
2 kg kristálycukor
2,5 l víz
5 db bio citrom
ízlés szerint további citrompótló tabletta vagy porított C-vitamin (aszkorbinsav)

A cukorból és a vízből egy nagy lábosban szirupot főzök (opcionálisan lehet először karamellizálni a cukor egy részét, majd felönteni a vízzel).

A kihűlt szirupba vékonyan belekarikázom a jól megmosott, lehetőleg bio citromokat, beledobom a citrompótlót, majd a tetejére szépen rápakolom a virágokat.
Ezeket nem szoktam előre megmosni, mert így az ízért felelős virágpor is elveszne (ezért ajánlatos nem forgalmas helyen szedni).

A virág zöld szárai megkeserítik a szörpöt, ezért azokat egy ollóval le szoktam vágni.

Mikor minden együtt van, a lábost hűtőbe teszem és ott is hagyom 2-3 napig.
Ennyi idő alatt összeérnek az ízek, és már ihatjuk is a mennyei szörpöt!

Bori

1 megjegyzés:

Ágika írta...

Már nem nyílik a bodza, sőt már a levele is lehullott, de jövő tavasszal hasznositható lesz az ötletem. Én nem készítek szörpöt, mert fagyasztani nem tudom, tartósítani nem akatom.Egyszerüen hagyom megszáradni a virágokat, kiterítve. Aztán egy nagy befőttes üvegbe teszem, és egy textil darabbal leköröm. Bármikor ugyan ugy elkészítem mint a friss virágokat.