Rólunk

Saját fotó
A MESKA a Mindenféle Egyedi Saját Készítésű Alkotás-ok lelőhelye, ahol igényes, saját készítésű tárgyakat lehet adni-venni. Ezen a blogon keresztül szeretnénk megosztani mindenkivel a Meskával kapcsolatos tapasztalatainkat, és talán a gondolatainkat is erről-arról, kis világunk dolgairól. Kellemes olvasást!

2009. május 12., kedd

APEH állásfoglalás

A közelmúltban nagy vihart kavartak az Apeh-al és az egyedi kézműves alkotások hivatalos árusítási lehetőségeivel kapcsolatban megjelent blogbejegyzések.

Mi akkor utánajártunk a lehetséges megoldásoknak, és részletesen leírtuk, hogy hogyan lehet valaki számlaképes úgy, hogy ehhez ne kelljen vállalkozói igazolványt kiváltania, illetve az ezzel keletkező járulékos költségeket viselnie.

Bejegyzésünk után több weboldalon is cáfolták, hogy az általunk ajánlott ún. hetes adószám alkalmazható lenne az alkotói tevékenységre, illetve a Meskán való árusításra.
Mivel nem vagyunk adószakértők, nem szerettünk volna vitatkozni senkivel, inkább megkértük az Apeh hivatalos állásfoglalását a témában, hogy az egymásnak ellentmondó hírek helyett a lehető leghitelesebb forrásból tájékozódjunk.
A hatóságnak küldött levelünkben részletesen leírtuk, hogy miről van szó, hogyan működik az adásvétel a Meskán és hogy milyen jellegű termékek cserélnek gazdát.

Az Apeh válaszlevelét a napokban kaptuk meg.
Hivatalos állásfoglalásuk megerősíti a korábbi bejegyzésünkben írtakat, azaz, hogy aki rendszeresen folytatja tevékenységét, annak a hetes adószám (adószámos magánszemély) megfelelő megoldás az alkotói tevékenységhez és a Meskán való árusításhoz.

A levél erre vonatkozó bekezdése:

"A szellemi szabadfoglalkozás kifejezés nem adójogi kategória, az ilyen tevékenységet végző magánszemélyek - mint például a művészeti alkotásokat előállító személyek is - adóazonosító jel birtokában gyakorolhatják tevékenységüket, azonban amennyiben jellemzően rendszeresen vagy üzletszerűen folytatják azt, akkor adószámot kell igényelniük az állami adóhatóságtól, illetőleg egyéni vállalkozói igazolványt kell igényelniük a székhelyük szerint illetékes okmányirodától, és esetlegesen bekerülnek az ÁFA-tv. hatálya alá is."

Tehát ha valaki rendszeresen vagy üzletszerűen végzi alkotói tevékenységét, akkor ezt hivatalosan úgy tudja megtenni, hogy adószámot igényel az adóhatóságtól, vagy vállalkozói igazolványt vált ki.
Természetesen az előbbi sokkal egyszerűbb, mert még könyvelő igénybevétele sem szükséges hozzá, de minderről már részletesen olvashattatok március 18-án írt bejegyzésünkben.

Az adószámot a 09T101 számú nyomtatványon lehet megigényelni az állami adóhatóságtól, vagy letölteni az adóhatóság honlapjáról.

Reméljük sikerült segítenünk, és pár tévhitet eloszlatnunk.

Bori és Réka

10 megjegyzés:

Erika írta...

Nagyon köszönjük, most ez megerősített, hogy jó lesz ez így! Már mi is bizonytalankodtunk a sokféle infotól... Köszi!!!

Kereki Kriszta gyöngyékszer tervező kézműves írta...

Köszönöm én is, mert már szerettem volna magam állásfoglalást kérni, e megelőztetek :) Köszönöm, hogy megint helyettünk dolgoztatok!

Vacskamati írta...

Köszi, hogy utánajártatok. A baj csak az, hogy az állásfoglalás is felemás- tehát abban egyértelmű, hogy a meskás forgalmazás rendszeres üzleti tevékenység, de hogy az alkotói tevékenységedre megfelel-e az adószám VAGY vállalkozói kell, az még így sem tiszta. Ha festő vagy, oké, de nekem a babavarrásra (bár hangsúlyoztam, hogy kézi készítésű és egyedi), azt mondták, vállakozói kellene. Ha lezsűriztetem, akkor minősül művészi alkotásnak (a szemükben, mert a szerzői jogi törvényben nem ez áll) - jóllehet az adóhatóságnak nincs jogköre bírálni ill. eldönteni, hogy művészi-e,amit csinálsz.. ezt kérdéses (peres) esetben egy független szakmai grémium bírálja el.

Bori és Réka írta...

Az állásfoglalás valóban nem tér ki rá, hogy pontosan ki minősül "művészeti alkotásokat előállító személy"-nek, azonban amikor feltettük a kérdést, akkor a következőképpen határoltuk körül: "olyan jellegű saját készítésű művészeti alkotásokat amiket a meska.hu oldalain árusítanak (például ékszerek, különböző varrott tárgyak, festmények, stb.)".
Erre pedig egyértelműen azt a választ írták, hogy igen, lehet adószámos magánszemélyként ilyeneket árusítani.
Teljesen érthetetlen számunkra, hogy miért van ez ügyben ilyen tájékozatlanság még az Apeh információjánál dolgozók között is. Valószínűleg csak nemrégiben kezd elterjedni, hogy az alkotók a hetes adószám segítségével értékesítsék alkotásaikat.
Azonban ha ennek ellenére sem érzed bebiztosítva magad, akkor azt tudjuk ajánlani, hogy néhány alkotásodat zsűriztesd le. A zsűrizés menetéről hamarosan részletesen is olvashattok a blogon!

Vacskamati írta...

Nekem az APEH-nál egyszerűen bevallotta a nő, hogy egymást átfedik/ellentmondanak a rendelkezések.
Én más okból is a zsűriztetést választom: mivel GYED-en vagyok, csak szerzői jogvédelem alatt álló termékkel lehet keresetem a járulék mellett. (csak ugyanemiatt sajna, meg kell várnom, míg a zsűri a mi városunkba is eljön.. majd ősszel..) Két picivel nekem nem érné meg az egész napos (vagy kétalkalmas) procedúra, amit a zsűriztetés jelent.. :D

Nagyon kedvesek vagytok, hogy így (is) támogatjátok, segítitek az árusaitokat.. :D

Lente Julcsi írta...

Köszönöm!Én is jártam már A Hatóságnál,de még így is bizonytalankodtam.Úgy gondolom most már tényleg megtehetem a következő lépést :)

Ansako írta...

Ez nagyon jó hír. Akkor most már bátran fogom használni a 7-es adószámomat. Még egy kérdésem felmerült bennem. Ékszer esetén jó ha azt írom a számlára h gyöngyékszer?

Bori és Réka írta...

Szia Ansako!
Ezt egy könyvelőtől kéne megkérdezni :)

Zsuuu írta...

Nekem olyan problémám van még ezzel az egésszel, hogy mivel még nincs rendszeres bevételem - egyetemi hallgatóként - hova valljam be a bevételem? Az ösztöndíjamból sem adózom tudtommal, a lényeg, hogy én még nem csinálok semmiféle adóbevallást, így hogyan áruljam a gyöngyeimet legálisan? Mondjuk édsanyám nevére kéne kérni az adószámot? Egyébként nagyon utálom ezt a túlbonyolított világot, ami a pénzügyek terén létezik Magyarországon.

napos írta...

Hátha valaki még olvassa, és váalszt kaphatnék... Nekem az APEh állásfoglalás eleje nem egyértelmű:

"A szellemi szabadfoglalkozás kifejezés nem adójogi kategória, az ilyen tevékenységet végző magánszemélyek - mint például a művészeti alkotásokat előállító személyek is - adóazonosító jel birtokában gyakorolhatják tevékenységüket..."

Ezek szerint, ha nem rendszeres (kérdés, hogy hány eladás számít rendszeresnek) az eladás, akkor nem kell számlát adni, simán az adóazonosító jelem birtokában eladhatok? Ezek szerint nem kell mégsem az adószám, csak akkor, ha rendszeresen eladok?