Rólunk

Saját fotó
A MESKA a Mindenféle Egyedi Saját Készítésű Alkotás-ok lelőhelye, ahol igényes, saját készítésű tárgyakat lehet adni-venni. Ezen a blogon keresztül szeretnénk megosztani mindenkivel a Meskával kapcsolatos tapasztalatainkat, és talán a gondolatainkat is erről-arról, kis világunk dolgairól. Kellemes olvasást!

2009. május 4., hétfő

Hétfői Meska portré. Bemutatkozik Hera!

Népszerű alkotóinkat bemutató sorozatunkban ezúttal Hera-t ismerhetitek meg kicsit közelebbről.

Kellemes olvasást!



Meska: Kérjük mutatkozz be pár mondatban azoknak, akik még nem ismernek!

Horváthné Hódi Erika vagyok, kézműves. Férjemmel és három gyermekünkkel élek Sándorfalván, ami neve ellenére kisváros. Tanult szakmám szőnyeg-, és gobelin-szövő és rajzoló. Gyerekkorom óta minden kézzel készíthető dolog érdekelt. Először anyukám maradék fonalai, textiljei, majd a gyöngyök és a rajzolás, festés. Művészeti középiskola után ékszerkészítőként dolgoztam. A gyermekeink mellett pedig sok-sok kézműves technikát kipróbáltam velük játékból. Ebből maradt az örök szerelem: a textil.

Meska: Mióta foglalkozol ezzel a technikával és ki vagy mi indított el ezen az úton?

Mint olvashattátok a textilből alkotás már gyerekkorom óta jelenlévő foglalatosság az életemben. Nagymamámtól és anyukámtól tanultam szabni-varrni, horgolni, kötni. A művészetis tanulmányaim még inkább a szépséges kézművesség irányába terelt. Szabó Judit gobelin tervező, textil-művész Zoltánfy István, Orr Gizella festő művészek terelgettek tanulmányaimban, köszönet nekik érte. Nem különben illeti köszönet a férjemet, a barátaimat, hogy segítettek elindulni, s gyerekeimet, hogy viselték a kézműves-élet bonyodalmait.
Szeretem a tecnikákat ötvözni, ezért is használom a gyöngyfüzést is.

Meska: Hogyan szoktál alkotni, miből merítesz ihletet?

Ihletet legtöbbször a természetből merítek. Képes vagyok beleszerelmesedni egy virágba..., -így könnyű dolgom van, hiszen a természet igen kreatív alkotó. Csak figyelni kell rá!
Amúgy vázolok amikor eszembe jut, sok apró részletből áll össze az egész. Minta rajzolásnál meg belső látásra hagyatkozom. Igyekszem kellő alázattal leképezni az üzenetet. A színek elvarázsolnak és én is igyekszem varázsolni velük.

Meska: Az alkotáson kívül milyen kedves időtöltéseid vannak még?

Szeretem a természetet, a művészeteket, mindent ami a harmóniára törekszik. A népművészetet, a népzenét, a természetgyógyászatot, a gyógynövényeket, a vidéki létet, az egyszerűséget. Keresem ami mindezekkel kapcsolatos és igyekszem béépíteni a mindennapjainkba.

Meska: Mit tartasz fontosnak az életben és alkotóként milyen értékeket képviselsz?

A hagyományok megismerését, az átörökítését, beillesztését a mai modern ember zaklatott világába. Olyan tárgyakat szeretek alkotni, amelyek a harmónikus mintájukkal jelen vannak a mindennapi életünkben. A mintájukkal, színeikkel szépséget, boldogságot, örömöt közvetítenek. Ezért tartom fontosnak a kézzel készített használati tárgyakat is. A kézműves a számára legkedvesebb technikával, az alkotás örömével átitatva készíti el tárgyait, amely így sok barátságos üzenetet közvetít.
Fontosnak tartom, hogy a rohanás mellett, harmóniát árasztó tárgyakkal vegyük köröl magunkat, amiből erőt, nyugalmat meríthetünk.

Meska: Mit tanácsolsz azoknak az alkotóknak, akik nemrég kezdtek el árusítani a Meskán?

Mindenképp a szívükből jövő alkotásokkal, éles, jól kivehető fotókkal, türelemmel fogjanak a meskázáshoz!

Meska: megosztanál velünk egy apró tippet, vagy megmutatnád, hogyan készítesz el egy egyszerűbb tárgyat?

Egy mandalát készítettem batikolás technikával, amit rávarrhatunk egy polóra, vagy készíthetünk belőle Őrangyalt.

Elkészítéséhez ezek kellenek:

-egy darab természetes szálból szőtt anyag, pamutvászon, lenvászon, vagy hernyóselyem
-textilfesték az anyaghoz illő,
-fonaldarab, vagy spárga
-olló, tál, tű, cérna



Elkészítése:

Az anyagot négybe hajtjuk, mint ahogy a zsebkendőt, majd kötözzük.



A közepén hagyjunk egy ujjnyit, majd alatta nagyon szorosan elkötözzük a fonallal, úgy hogy többször körbetekerjük.



A kötözést annyiszor ismételjük ahányszor kedvünk tartja ill. engedi az anyagunk.



A textilfestéket a használati utasítás szerint feloldjuk a tálkába öntjük. Majd belemártjuk a textilünket. Szárítsuk meg. Rögzítsük a festéket, használjuk a textilfesték utasításait! Bontsuk le a kötözéseket, vasaljuk ki az anyagot.



Innen sokféleképp használhatjuk a kész mandalánkat. Varrhatjuk polóra díszítésként, vagy egy fagolyót köthetünk egy szalaggal a közepére és kapunk egy repülő szoknyás Őrangyalkát.



Kívánom mindannyiónknak, hogy szeretettel teljes tárgyak vegyenek körül bennünket, hogy minden pillanatunk boldogsággal telve lehessen!

HEra

Hera boltját itt találjátok meg: www.hera.meska.hu

6 megjegyzés:

Hoyacarnosa írta...

Nagyon örülök, végre :))

Kricsár Annamária írta...

Már nagyon vártam, mikor olvashatok rólad:)

csutkailda írta...

Ha azt írom, hogy HEra alkotásai gyönyörűek, akkor a töredékét sem fejeztem ki annak, amit látok. Szívből jött csodái elvarázsolnak.
Örülök, hogy ismerem, örülök, hogy kézműves barátja lehetek. :)))

HEra írta...

Köszönöm Lányok!
Ildám, remélem nem csak a kézműves...:)!

Colette írta...

Vannak, akikkel rokonlelkiséget vélek felfedezni. Kedves Hera, talán nem veszed zokon, ha bevallom, így vagyok Veled is.
Az angyalaid vigyázzanak rád, és még sokáig éltessenek, hogy ezeket a szépségeket közvetítsd a világnak!!!

kinga írta...

rettentően tetszenek a mintáid!