Rólunk

Saját fotó
A MESKA a Mindenféle Egyedi Saját Készítésű Alkotás-ok lelőhelye, ahol igényes, saját készítésű tárgyakat lehet adni-venni. Ezen a blogon keresztül szeretnénk megosztani mindenkivel a Meskával kapcsolatos tapasztalatainkat, és talán a gondolatainkat is erről-arról, kis világunk dolgairól. Kellemes olvasást!

2009. április 27., hétfő

Hétfői Meska portré. Bemutatkozik Babobead!

Népszerű alkotóinkat bemutató sorozatunkban ezúttal Babobead-et ismerhetitek meg kicsit közelebbről.

Kellemes olvasást!



Meska: Kérjük mutatkozz be pár mondatban azoknak, akik még nem ismernek!

Móró Barbarának hívnak, jelenleg Budapesten élek férjemmel és három gyerkőcünkkel. Ruhaipari technikumban, majd a Műegyetem gépészmérnöki karának textil szakán végeztem. Az alkotás nálam a textillel kezdődött, ezen belül is a patchwork volt a kedvenc. Ám amikor a nappaliban heverő blokkjaim és a csúszómászó lányom nem volt összeegyeztethető, ez háttérbe szorult és újabb hobbira, a gyöngyfűzésre találtam. Sok kipróbált technika után a gyöngyhorgolást is lelkesen űztem, melyet sok emberrel sikerült megosztanom és megszerettetnem. Az utóbbi időben a lámpagyöngy készítés művészetében merültem el.

Meska: Mióta foglalkozol ezzel a technikával és ki vagy mi indított el ezen az úton?

Másfél éve, egy külföldön rendezett kiállításon ejtett rabul a lámpagyöngy készítés varázsa. Rögtön kipróbáltam és azóta is hatalmas a szerelem. Rengeteg kitartást, türelmet és gyakorlást igénylő művészet, de a folyó üveg alakítása végtelen kreációk készítésére ad lehetőséget. Hogy a gyöngyfűzéshez se maradjak hűtlen, a lámpagyöngyeimet igyekszem felhasználni különböző technikákkal készülő ékszereimhez.

Meska: Hogyan szoktál alkotni, miből merítesz ihletet?

Nálam az alkotás általában heti 2-3 esti, éjszakai munka ami kis családi összefogással megoldható. Már aznap reggel elkezdem rakosgatni az üvegeimet, szortírozom, párosítom őket a hangulatom szerint. Egy-egy témához megkeresem a megfelelő színeket, azok harmóniáját, majd ezt követi az egyes minták megtervezése. Aztán este kimegyek a műhelybe és megszűnik körülöttem minden. A kikészített üvegekből ekkor kezdenek összeállni a megtervezett formák, majd a forró üveget alakítva a motívumok. A legszebb gyöngyeim akkor születnek, amikor csak a szívem irányítja a kezem, nem konkrét rendelésnek kell megfelelnem. Célom hogy különleges, egyedi ékszereket készítsek, ami pozitív energiát sugároz, és tükrözi viselője egyéniségét.

Meska: Az alkotáson kívül milyen kedves időtöltéseid vannak még?

A tavasszal előtérbe került megint a kert, a növények ültetése, ebből a gyerekek is nagy élvezettel veszik ki a részüket. Szeretek kötni, vagy a gyerekeknek varrni. Lelkesen díszítem a házat, mozaikozok, festek, dekorálok.

Meska: Mit tartasz fontosnak az életben és alkotóként milyen értékeket képviselsz?

Nagyon fontosnak tartom a harmóniát a családdal és önmagammal. Nincs alkotói kedv család nélkül és nincs család sem alkotói lehetőség nélkül. Szerencsére ehhez minden támogatást megkapok, mert mindenki tudja, hogy ha anya üvegezhet, akkor mindig vidám, energikus. Alkotóként a kreativitást, a hibátlan kivitelezést, minőségi munkát tartom a legfontosabb értékeknek. Szeretném a gyerekeinket is abban a szellemben nevelni, hogy értékeljék a szépet, a kézzel való alkotást, annak fontosságát és örömét.

Meska: Mit tanácsolsz azoknak az alkotóknak, akik nemrég kezdtek el árusítani a Meskán?

Mindig igyekszem magammal szemben maximalista lenni és a tökéletesre törekszem. Így azt tanácsolom, hogy mindig csak olyan terméket rakjatok fel a Meskára, amivel ti, hozzáértők is teljesen elégedettek vagytok. Ha mindig hibátlan terméket adsz el, legközelebb is tőled vesznek, nekem bevált. Próbálj a termékeidbe valamit magadból is adni, hogy a hasonló technikákkal készülő termékek közük kitűnj.
Előttem már sokan említették a jó fotót, szerintem is elengedhetetlen.
A rugalmasság szintén fontos. Nem egy láncot átfűztem azért, mert más méret lett volna jó, és utólag sem mondtam nemet egy kis változtatásra. Gondoljunk bele mi is mennyit nézelődünk a boltokban mire a megfelelő színre, méretre, fazonra bukkanunk. Mivel az online vásárlás ilyen szemszögből korlátozott, mi magunk is sokat tehetünk a vevőink elégedettségéért.

Meska: megosztanál velünk egy apró tippet, vagy megmutatnád, hogyan készítesz el egy egyszerűbb tárgyat?


Egy horgolt láncra gondoltam, amihez rengeteg maradék gyöngy felhasználható, vidám és kezdőként is remekül elkészíthető.

Szükségünk van horgolócérnára, 1-es horgolótűre és sok-sok színes, különböző méretű és formájú gyöngyre.



Először felfűzünk kb. 40-50cm hosszan mindenféle gyöngyből egymás után páratlan szemeket. Ehhez használhatunk vékony ékszerdrótot, melyet meghajlítva a cérnát közrefogva tűként használhatunk.



A munka megkezdéséhez 20 láncszemet horgolunk, majd az egyes páratlan szemű egységekből hurkokat alkotunk, egy-egy láncszemmel lezárva őket. Minden hurok közé 5-5 láncszemet horgolunk.



Amikor a láncág elérte a megfelelő hosszúságot, szintén 20 láncszemmel zárjuk a munkát. A leírtak alapján 5 horgolt ágat horgolunk, az ötödiket a többi ágnál kb. 5-6 cm-el hosszabbra.

A lánc összetekerése következik. Ehhez összefogjuk az 5 horgolt ágat, és a hosszabbra készített ággal körbetekerjük a fennmaradó 4-et. A hurkokat szépen eligazítjuk a gyöngyök közé, az nem fog kitekeredni a viselés során.
A lánc végeit összecsomózzuk, majd a szerelőpálca hurkára rögzítjük. Az egészet gyöngykupakba bújtatjuk, majd a meghajlított hurkokba rögzítjük a kapcsokat.



Kukkants be Barbi boltjába itt: www.babobead.meska.hu

8 megjegyzés:

Winkelbauer/Manófaktúra írta...

Örülök, hogy végre megismerhettelek! Régóta nézegetem a sok csodálatos üveggyöngyödet és medálodat, mindig öröm benézni a boltodba. Azt hiszem, leginkább a színösszeállításaiddal fogtál meg :-)
További jó munkát kívánok!
Manófaktúra

babobead írta...

Köszi szépen! Bori, nekem nem működik a link. barbi

helen írta...

Dejó! :D Szuper az interjú és a bemutatott ötlet is szuper!!!

Unknown írta...

Csak gratulálni tudok, további sok sikert!! :)

Kricsár Annamária írta...

Nagyon szeretem a gyöngyeidet, és ez a leírás is tetszik:)

Fércművek írta...

Tőlem messze állnak az ékszerek, de nagyon jó volt olvasni téged. :)

Colette írta...

Nagyon örültem, hogy téged olvashattalak. Azóta is a TE láncod és fülbid viselem, ha megjelenek a világ előtt:)))

Hoyacarnosa írta...

Nagyon jó volt olvasni, örülök! :)
Az ékszer gyönyörű!
Gratulálok neked, további sikereket kívánok! :)