Rólunk

Saját fotó
A MESKA a Mindenféle Egyedi Saját Készítésű Alkotás-ok lelőhelye, ahol igényes, saját készítésű tárgyakat lehet adni-venni. Ezen a blogon keresztül szeretnénk megosztani mindenkivel a Meskával kapcsolatos tapasztalatainkat, és talán a gondolatainkat is erről-arról, kis világunk dolgairól. Kellemes olvasást!

2009. április 7., kedd

Természetes tojásfestés

A tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek a legősibb jelképe, hiszen bármilyen kicsi is, képes a világegyetem nagyságát s az élettelenből az élőbe való átmenet rejtélyét jelképezni.

A tojásnak fontos szerepe van a húsvéti étrendben, de díszítése is a régi időkbe nyúlik vissza. A tojásfestéshez leggyakrabban használt szín hagyományosan a piros volt, hiszen eleink a piros színnek mágikus védő erőt tulajdonítottak. A tojások piros színe egyes feltevések szerint Krisztus vérét jelképezi.

Bár a tojásfestés szokása, s a tojások díszítése az egész világon elterjedt, népszokásként mégis elsősorban kelet-Európában maradt fenn és él tovább napjainkban is.

Kezdetben csak egyszínű tojást festettek, és csak később alakultak ki az ún. „feliratos” tojások. A díszítést, amely lehetett egy név, üzenet, esetleg keresztény jelkép, viasszal vitték fel a héjra, majd festés után lekaparták.

Magyarországon a festett, díszített tojás ajándékozása elsősorban a húsvéti locsolkodáshoz kapcsolódik. A díszített tojások festésének formái és a minták elrendezése tájegységenként változott. A nálunk leggyakrabban használt minták geometrikus elemekből álltak.

Hazánkban különböző tojásgyűjtő népszokások ismertek, melyek célja, hogy a legények minél több tojáshoz jussanak a tojásjátékokhoz.
Egyik ilyen játék például a Kecskemét környékén ismert tojásütés, tojáskoccintás. Ketten egymással szemben állva a tojásokat egyre erősebben összeütögetik, s az nyert, akié épen maradt.
Másik játék a tojással való labdázás. Úgy tartották, hogy aki a feléje dobott tojást elejti, még egy esztendeig nem leli meg a párját.



Íme a vállalkozó kedvűeknek néhány kedvcsináló ötlet arra, hogyan fessünk tojást természetes festékekkel:

Sárga szín: kurkuma, sárgarépa és citrom- vagy narancshéj beáztatásával majd felfőzésével nyerhető festő-lé.
Narancssárga: 2,5 dl vízhez 4 evőkanál pirospaprikát kell adni, majd 20-30 percig főzni a páchoz
Világosbarna: vöröshagyma héját kell megfőzni hozzá, a szín intenzitása a főzés idejétől és a héj mennyiségétől függ.
Sötétbarna: erősre főzött kávéba vagy teába kell a tojásokat áztatni.
Ibolyaszín: 5 dl cékla lébe 1 ek ecetet kell keverni, majd lassú tűzön 15 percig főzni.
Rózsaszín: erősre főzött csipkebogyó teával érhető el.
Kék: áfonya vagy vöröskáposzta levéből készülő pác.
Piros: a tojásokat lilahagyma héjával kell főzni.
Zöld: apróra vágott spenótot kell 30 percig kevés vízzel főzni.

Az így festett tojások nem lesznek olyan élénk színűek, mint a szintetikus festékkel készülők, de annál természetesebbek:)

Izgalmas kísérletezést!

Nincsenek megjegyzések: