Rólunk

Saját fotó
A MESKA a Mindenféle Egyedi Saját Készítésű Alkotás-ok lelőhelye, ahol igényes, saját készítésű tárgyakat lehet adni-venni. Ezen a blogon keresztül szeretnénk megosztani mindenkivel a Meskával kapcsolatos tapasztalatainkat, és talán a gondolatainkat is erről-arról, kis világunk dolgairól. Kellemes olvasást!

2009. április 6., hétfő

Hétfői Meska interjú. Bemutatkozik Hoyacarnosa!

Népszerű alkotóinkat bemutató sorozatunkban ezúttal Hoyacarnosát ismerhetitek meg közelebbről!

Kellemes olvasást!Meska: Kérjük mutatkozz be pár mondatban azoknak, akik még nem ismernek!

Fábián Erika vagyok.
Tiszafüreden lakom.
Eredeti szakmám szerint kozmetikus vagyok. Később parapszichológiát tanultam.
Jelenleg Bach-virágterápiával foglalkozom. Ez egy alternatív gyógymód lelki problémák megoldására, az egészséges személyiség kialakítására és annak megtartására.
Szintén az alternatív gyógymód köreibe tartozik egy fizioterápiás, elektromágneses gép –nem biorezonanciás-, melynek erőssége a fizikai problémák/betegségek leküzdése az emberi szervezetben, mellékhatás nélkül.
Továbbá Tarot kártyából való sorselemzést végzek. Ezzel a módszerrel máig szkeptikus maradtam bizonyos mértékig, mert nem akarok elvakult lenni ezen a téren.
Számtalan esetben bizonyítást nyert értéke és magasabb rendű szellemi ereje.

Meska: Mióta foglalkozol ezzel a technikával és ki vagy mi indított el ezen az úton?

A gyöngyözés szeretete egészen gyerekkoromba nyúlik vissza.
Komolyabban kb. 8 éve fűzök gyöngyöt. A minőségi gyöngyök néhány éve törtek be a magyar piacra, ami nagy előrelépést jelentett a formák kialakításában és abban, hogy valóban ékszerek készülhessenek, nem pedig csak valami gyöngyből fűzött füzérke.
Nem voltam egy gyöngyfűző tanfolyamon sem, amit tudok, azt magamtól tanultam meg és kísérleteztem ki az évek folyamán.
Hogy mi indított el ezen az úton? Talán az, ami mindenki mást a saját kézműves területén: az anyag, a forma, a színek szeretete, a kihívás, a tanulás, a szebbre-jobbra való törekvés, az alkotás alatt történő elmélyülés, az az érzés, hogy ha adok valamit a szívemből, másoknak is tetszik.. és ez egy nagyon-nagyon jó és szép érzés.

Meska: Hogyan szoktál alkotni, miből merítesz ihletet?

Esténként nagyon bele tudok merülni a fűzésbe. A kis íróasztalomnál készülnek az ékszerek, ahol igen nagy a kupi, de legalább minden kéznél van :)
Csöndre van szükségem hozzá.
Sok ékszer a gondolataimban születik meg elalvás előtt, amikor már nem is vagyok ébren.

De figyelem az embereket miben járnak, milyen a stílusuk, figyelem az ékszerüzletek kirakatait, a szép tv-bemondónőket (bár nagyon ritkán nézek tv-t).
Van, hogy valaki megtetszik mint ember és elkészítek egy ékszert „neki”, mintha megkért volna rá, de mégsem mondott semmit, hogy milyen legyen... :)

Meg kell említenem, hogy egyre többen gyöngyözünk már és hatással vagyunk egymásra.
Butaság lenne tagadni, hogy egy-egy ékszer bármelyikőnknek megtetszett már valahol egy másik netes oldalon, vagy blogon. Ez természetes.

A probléma akkor áll fönn, ha beindul a másolás, ill. ha a Meskán próbálja valaki azt árusítani, amit egy másik ember talált ki, viszont a kitaláló nincs is a Meskán. (Ezt pedig a vásárló nem biztos, hogy érzékeli.)
Ötletet elcsenni nem csúnya dolog, ha azt saját ízlésünkre formáljuk és alkotjuk meg!
Ez már kreativitás!

Meska: Az alkotáson kívül milyen kedves időtöltéseid vannak még?

Szeretek kirándulni, kedvelem a cicámat, most mindenáron meg akarok tanulni kötni, örülök, hogy végre újra olvasgatok, viszont a finomságok elkészítése mostanság a háttérbe szorul.

A jó idő pedig kicsalogat biciklizni, hogy megcsodáljam a Tiszát.
Nyaranta egyik fő elfoglaltságom, hogy minél közelebb kerüljek a folyóhoz és minél több időt töltsek a társaságában.
Szeretek írni, ’92-ben elkezdtem naplót vezetni, majd ez átváltott egyfajta hosszú monológokká, amik bizonyos szinten belső „elbeszélések” lettek, amik úgy érzem, elgondolkodtatnak és sokszor erőt adnak ehhez a világhoz. Nem utolsó sorban pedig személyiségfejlesztő hatása is van.

Meska: Mit tartasz fontosnak az életben és alkotóként milyen értékeket képviselsz?

Ha kifejteném mit tartok fontosnak az életben, akkor regényt írnék :)
Ha röviden akarok megfelelni, akkor talán az őszinteséget, a bátorságot, a személyiséget, a szeretetet, az értelmet, az alázatot…

Gyöngyözés szempontjából a legfontosabb kitételek számomra azok, hogy amit készítek, az legyen ízléses, amennyire lehet egyedi ! és minőségében is megfelelő.

Nagyon szeretem az aprógyöngyös ékszereket elkészíteni, mert azoknak van igazi értékük az én szememben.
A legtöbb ember nem tudja, hogy mennyire időigényesek ezek és milyen pontos kezekre van szükség hozzájuk.
A vevőkör eddig számomra azt a tapasztalatot adta, hogy sajnos csak keveseknek van igényük olyan ékszerekre, amikkel sokszor bizony több napot is kell dolgozni.
Én nem szeretném ezt abbahagyni, és nem szeretném alább adni ezt a minőségi munkát. Két gyöngyöt összeakasztani 5 perc, egy 14 mm-es golyót körbefűzni delicával majdnem 3 óra.

Ezért csak remélni tudom, hogy a gyöngyfűzés iránti vágyam a továbbiakban is erős marad, mert szeretnék még sok szép ékszert készíteni!
És remélem, hogy a vásárlók közül egyre többen fogják felfedezni és értékelni is az ilyenfajta gyöngyözést, amit készítek én, és még néhányan itt a Meskán.

Meska: Mit tanácsolsz azoknak az alkotóknak, akik nemrég kezdtek el árusítani a Meskán? Szerinted mi a siker titka?

Nem érzem magam túlzottan sikeresnek. (Ne értsetek félre.)
Sikerélményeim persze vannak –szeretnék többet :) -, amit köszönhetek az elégedett vásárlóimnak, és annak az élménynek, amikor elkészítek egy számomra is „Ez igen!” kategóriába tartózó ékszert.

Akárhogy is, de anyagi világban is élünk, így ebben az értelemben szerintem sikeres ember inkább az, aki egy egészséges mértékben profitálni is tud.
Ez az idő még nem jött el számomra.

Biztos vagyok benne én is, hogy az első terméket a legnehezebb eladni.
Szükség van egy jó fotómasinára is. Az árakkal pedig minden „amatőr” alkotó zavarban van (általában én is), így valamikor azt találom, hogy valaki szerénykedik, míg valaki túlértékeli a termékét.
Többen pedig nagyon egymás árai alá mennek, ami nem hiszem hogy hosszútávon jó lenne. Az csak rövid sikert tud adni, ami mögött nincs igazi kielégülés. Szerintem…

Így utoljára pedig szeretném megköszönni Borinak és Rékának a lehetőséget erre a bemutatásra, valamint a jó szándékotokat és a jó eszeteket, hogy kitaláltátok a Meskát!
Sok sikert kívánok nektek és több nagyon jó és hiteles alkotónak, akik nagyon remélem munkájuk révén a jövőben elismerésben és megelégedettségben fognak részesülni.

Meska: Megosztanál velünk egy apró tippet, vagy megmutatnád, hogyan készítesz el egy egyszerűbb tárgyat?

Egy peyote gyűrűt találtam ki elkészítésre. Ehhez szükségeltetik némi kezdő szintű gyakorlat.

A neve: Aranyos csiperke gombi gyűrű

Szükséges kellékek:

- japán delica
- mindenféle más gyöngy, ami van (az én kezem ügyébe 6-os cseh kása és cseh drops/csepp akadt)
- damil vagy cérna
- gyöngyfűző tű

A fűzőszálra 12 db delicát fűzünk. Ezt a sort megpróbáljuk megtartani, miközben a tűre ráfűzünk még egy szemet, a tűt visszafordítjuk a már felfűzött sorral szembe és beleöltünk a 2. szem gyöngybe.

A következő gyöngyöt felfűzzük, és újra a 2. szembe öltünk.
A fotón nagyon jól látszik a művelet elkezdése (itt a sor félig van kész).
Ezt a folyamatot folytatjuk az első sor végéig, mikor is láthatjuk, hogy kis „farkasfog” alakzat jött létre.

Amikor a sor végére érünk, a tűt újból visszafordítjuk a munka felé, következik egy gyöngy és itt már könnyebb dolgunk van, ugyanis egyértelműen látszik, hová kell majd ölteni, hová fér be az új szem.

Közben kétszer beleszúrjuk az ujjunkba a tűt :)
Kezdők háromszor, de mivel mindenki más és más, ám legyen, hangulattól függően lehet többször is.Nagyon izgalmas, ugyanis az első képnél leírt műveletet folytatjuk mindaddig, amíg el nem ér egy olyan hosszúságot a munkánk, ami körbe éri az ujjunkat.
(Én a gyűrű alsó részénél lekeskenyítettem. Ez annyit jelent, hogy mikor egy sor végére érünk, egy szemet kihagyunk kis fűzésünk széléről. A következő sorban megint, amíg el nem éri a nekünk tetsző szélességet.)

Érdemes szorosan tartani a fűzést mindvégig, akkor lesz szép (bár delicával nagyon könnyű dolgozni).
A fotón az összedolgozást mutatom. Látszik, hogy a gyűrű két vége fogaskerék-szerűen összeilleszthető. Ezt meg is tesszük :)Most következik a díszítés.
Munkánk két széléről 1-1 szemet kihagyunk, így minden 2 sorban a 2. szembe fűzünk.
Szimmetrikusan tesszük ezt.
Fűzőszálunkra annyi gyöngyöt fűzünk, ami nekünk tetszik, ami szépen mutat a gyűrű tetején.
A végén eldogozzuk a szálat.

A folyamat közben ha rövidül a fűzőszál, néhány gyöngyön keresztül elvezetjük azt, kacskaringózhatunk is vele egy csöppet, így nem fog kibomlani.

Íme a kész gyűrű, ami látod, nem is volt olyan nehéz!! :)Nézz be Hoyacarnosa boltjába itt: www.hoyacarnosa.meska.hu

6 megjegyzés:

helen írta...

Nagyon jó volt olvasni a riportot! Köszönöm, hogy bemutattátok Erikát!

Kricsár Annamária írta...

Jó volt olvasni az interjút Erikával, örülök, hogy őt is jobban megismerhetjük.

Szigami írta...

De jó volt olvasni Rólad, Erika! A gyűrűd pedig fantasztikus!

Hoyacarnosa írta...

Köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok!! :)

Cserháti Hajnalka, Ojni írta...

Nagy-nagy mosolyt küldök Neked!

Hoyacarnosa írta...

Köszönöm Hajni :) Én is neked! :)