Rólunk

Saját fotó
A MESKA a Mindenféle Egyedi Saját Készítésű Alkotás-ok lelőhelye, ahol igényes, saját készítésű tárgyakat lehet adni-venni. Ezen a blogon keresztül szeretnénk megosztani mindenkivel a Meskával kapcsolatos tapasztalatainkat, és talán a gondolatainkat is erről-arról, kis világunk dolgairól. Kellemes olvasást!

2008. november 4., kedd

Cikket írtam...

Írtam egy cikket, beteszem ide is, kíváncsi vagyok, mit gondoltok róla.

Miért a kézzel készült?

Felgyorsult ’high tech’ világunkban, mikor mobiltelefon és elektronikus levelezés nélkül szinte létezni sem tudnánk, a kézzel készült alkotások új jelentőséget kapnak mindennapi életünkben.

A kézzel készült tárgyakban van valami bájos esetlenség, ami nem hogy csökkentené értéküket, hanem épp ellenkezőleg, pont ettől lesznek annyira emberiek, hogy a bennük való gyönyörködés egyfajta menekülést jelent a rohanásból, időutazást egy szebb korba, mikor még minden kézzel készült; ilyenkor egy pillanat erejéig újra önmagunk lehetünk.

Az embereket vásárláskor egyre jobban érdekli, hogy egy adott termék hol, milyen technológiával, milyen alapanyagok felhasználásával és milyen munkakörülmények mellett készült; minél többet tudunk egy termékről, annál könnyebb döntést hoznunk.
Ha megtudjuk mondjuk, hogy a kezünkben tartott portékát kizárólag a legminőségibb alapanyagok felhasználásával, hagyományos technológiával, kézzel készítették, és a folyamat több, mint 5 órát vett igénybe, sokkal többre becsüljük azt egy hasonló funkciójú, de futószalagon gyártott ’embertelen’ terméknél, még akkor is, ha adott esetben a kézzel készült portékáért többet is kell fizetnünk.

Miért van ez? Azért, mert a kézzel készített tárgyakban benne van az alkotó szíve-lelke, és ez nem túlzás!

Bármilyen alkotómunka egyfajta aktív meditáció is egyben, ahol az alkotó ellazul, ’eggyé válik alkotásával’ feloldódik benne. Ilyenkor az ember téren és időn kívül kerül, azaz elveszti időérzékét, és teljesen átadja magát az alkotásnak. Nem gondol a ki nem fizetett villanyszámlára, a kekeckedő főnökére, a buszra, ami épp az orra előtt ment el. Az agy új üzemmódra áll át, ’más hullámhosszon kezd rezegni’.

Az alkotás örömében felszabaduló pozitív energiák pedig nem csak az alkotót töltik el, hanem a kezében tartott, féltve, óvatosan alakított, formázott tárgyat is. És ami a legmeglepőbb a dologban, az az, hogy mindez a pozitív sugárzás mások számára is érzékelhető a kézzel készült tárgyakban, akár sok-sok év múltán is!

Pár éve, mikor az egész országban még csak egyetlen művészellátó bolt árválkodott, a legfurfangosabb módokon kellett beszerezni a különböző kézműves technikák alapanyagait; ki otthon barkácsolt vagy keresett kielégítő helyettesítő anyagokat, ki külföldön szerezte be méregdrágán.

Ma már hál istennek se szeri se száma a hobbi-boltoknak, ahová nyugodt szívvel bemehetünk akkor is, ha nem vagyunk éppen profi művészek, és kedvünkre válogathatunk a szebbnél szebb, általában megfizethető árú alapanyagok közül.

Miért is ne próbálnánk ki magunk is az alkotás örömét, ha úgy tetszik aktív meditációként a nagy rohanásban? Ki tudja, talán már idén karácsonykor a plázákban kapható bóvlik helyett saját készítésű portékákkal ajándékozhatjuk meg szeretteinket, akik a tőlünk kapott alkotásokon érezni fogják azt a gondoskodást, szeretetet amivel készítettük őket.
Nem kell feltétlen nagy dolgokra gondolni, kezdetnek akár egy mézeskalácssütés is megteszi!

És ha még nem éreznénk elég bátorságot ahhoz, hogy mindenkinek saját kivitelezésű alkotást ajándékozzunk, szétnézhetünk a Meska internetes vásártéren is (http://www.meska.hu/) ahol hazai készítők kínálják saját kézzel, szívvel-lélekkel készült, igényes termékeiket!

Bori

3 megjegyzés:

babobead írta...

Igazán jó lett! Hol jelenik meg?

Unknown írta...

Hahó!

Nagyon elkaptad a "kézművesség" lényegét, nem csoda, hisz Te is átéled azt. Annyira tetszik az írásod, hogy arra gondoltam, szívesen tennék egy backlinket a honlapomra, hogy még többen elovashassák. Persze csak, ha tetszik az ötlet!

Legyen szép napod Neked és mindenkinek, aki megörvendezteti rohanó világunkat ezekkel az értékes kézzel készített potékákkal!

Bori és Réka írta...

Sziasztok!

Köszönöm a dícsérő szavakat, a cikk itt olvasható:
http://www.lhp.hu/cs_alkatok.php?k=117&m=29

Nagyon örülnék neki, ha belinkelnétek a cikket a blogotokba, talán egyre többen lelkesülnek fel tőle ;)