Rólunk

Saját fotó
A MESKA a Mindenféle Egyedi Saját Készítésű Alkotás-ok lelőhelye, ahol igényes, saját készítésű tárgyakat lehet adni-venni. Ezen a blogon keresztül szeretnénk megosztani mindenkivel a Meskával kapcsolatos tapasztalatainkat, és talán a gondolatainkat is erről-arról, kis világunk dolgairól. Kellemes olvasást!

2010. szeptember 7., kedd

Új funkciók, előnyök, hátrányok.

Kedves Meskások!

Szeretnénk megmutatni az új programba beépített funkciók előnyeit, illetve örülnénk neki, ha segítenétek megtalálni a hátrányait.

Az oldalon alapvetően kétféleképpen lehet elindulni: alapból Termékek szerint, de rögtön a logó alatt a baloldali menü tetején kiválaszthatjátok az Alkotók szerinti módot is.
A termékek szerinti módban megjelenik az összes alkotás listája, ami igény szerint szűkíthető, rendezhető.
Az Alkotók szerinti módban kereshettek ezután boltra, vagy alkotóra a bal oldali menü boltkereső funkciójával. Ha elfelejtettétek a pár napja látott alkotás készítőjének nevét, elég az első betűt beírni, és a megjelenő listában könnyen megtalálhatjátok Őt.
Ha a listát túl hosszúnak találjátok, érdemes tovább szűkíteni Elhelyezkedés alapján (ha tudod melyik földrajzi helyen keresd), vagy pl.: megtalálhatod úgy is, ha emlékszel rá hogy fazekas, és Alkalmazott technikák alapján szűkítesz.
Az Alkotók szerinti keresési módban ezen túlmenően könnyen megnézhetők, hogy melyek azok a boltok akik egy bizonyos alkalmazott technikával foglalkoznak.
Az egyik leglényegesebb változás az, hogy lehet szűkíteni a találatokat Kézműves, Népművész, Iparművész, Képzőművész besorolás alapján.

Leginkább a Termékek szerinti módra, de az oldalra általánosan is igazak a következők:

A leg-leg-ek nagyon népszerű funkciónak bizonyult, ezért azt gondoltuk, hogy ne csak a teljes Meskára lehessen megnézni a legújabb, legnézettebb, stb. boltokat/termékeket, hanem rá lehessen találni egy adott kategórián, vagy alkalmazott technikán belül is a legújabb, legnézettebb termékekre.
Ezzel elősegítjük a látogatók választását, hiszen előfordulhat, hogy valaki csak a legújabb alkotásokra kíváncsi, de az is, hogy a legnézettebbekre, vagy azokra amiket sokan kedvencnek jelöltek. Mivel több rendezési lehetőséget kínálunk a nézelődőnek, több időt fog az oldalon eltölteni, és nagyobb valószínűséggel vásárol, és könnyebben rátalál arra, ami tetszik neki.

A „Bóklászás” erőssége a Meskának, ezért kellemesebbé tettük a kalandozás lehetőségét az oldalon. Különböző nézeteket választhattok az alkotások megtekintéséhez a listák jobb felső sarkában található három gombra kattintva:
-Termék lista több adattal, és a leírással (a régi programban csak ezt a verziót láthattátok).
-Kis ikonos mozaik (a 6*10db képet gyorsan át lehet futni).
-Szemezgető szerű nézet (nagyobb képek a legfontosabb infókkal).
Ezek a nézetek elősegítik, hogy ne csak az első lapon szereplő termékeket nézegessék a vevők, hiszen senki sem szeret lapozgatni, hanem gyorsan, egyszerűen akar rálelni a termékre.
Az Alkotók szerinti keresési módban is lehet választani kétféle megjelenítési mód közül, hogy mindenki megtalálhassa az igényeinek legmegfelelőbbet.

Igazából a kereső esett át a legnagyobb javuláson. Ezentúl bátran beírhattok bármit amire szükségetek van, és minden terméket megkaptok aminek a termékoldalán valahol szerepel az a szó, vagy szavak. Nem okoz gondot pl. egy "barna szütyő" megtalálása. A keresőbe termékkódot, illetve boltnevet is beírhattok, mert mindenre keres ami egy adott oldalon található, nem szükséges előre kiválasztani, hogy mit szeretnétek kapni találatnak. Ha a keresőbe beírt szóra túl sok találatot ad ki a kereső, tovább szűkíthettek, ha a beírt szó elé vagy mögé írtok még egy szót/jelzőt.

A baloldali menüben is érdemes körülnézni, mert továbbra is használhatjuk a kategóriákat, és az alkalmazott technikákat, de tovább szűkíthetjük a találatokat színekkel (akár többet bepipálva egyszerre), illetve megadhatjuk az árat.
Ezzel a lehetőséggel könnyebben tudunk akár egy 8000 alkotást tartalmazó ékszer kategóriát is áttekinthető listává szűkíteni, ami alig tartalmaz pár oldalnyi terméket.
Ennek az az előnye, hogy nem kell azzal tölteni az időt, hogy kiválogassuk a néhány tetsző, vagy alkalmas alkotást a sok nem tetsző közül, mert csak azokat látjuk amik igazán érdekesek lehetnek. A vásárlók nem veszítik el a türelmüket idő előtt, ráadásul több olyan dolgot láthatnak, ami érdekes lehet nekik, ezért nagyobb valószínűséggel vásárolnak is. Nem utolsósorban elégedettebbek lesznek, és jó emlékkel térnek legközelebb vissza.

A szűkítéseket bátran alkalmazzátok egyenként is, ha mondjuk csak a piros termékekre vagytok kíváncsiak. Ha piros-fehér-zöld-et kerestek, akkor is működik, minden olyan alkotás megjelenik amiben a készítője megjelölte e három színt.

Az árhoz is elég megadni, hogy például 1500 Ft-ig, és máris megkapjuk találatnak az 1500 Ft-nál olcsóbb termékeket.

Egyelőre ennyit a felsorolásból, próbálgassátok az új funkciókat!
Kritizáljátok bátran, szeretnénk tanulni belőlük.

Reméljük alapvetően elégedettek lesztek a változásokkal.

Jó Meskázást kívánunk!

A Meska csapata

9 megjegyzés:

kishalász írta...

Még mindig hiányolom a bronz, réz színeket. :( Írtátok, hogy nem lesz, de hátrány éri azokat, akik ilyen színű termékeket készítenek. (Sokan vannak.) Kénytelenek a kulcsszavakból erre felhasználni. A bronznak ugyanannyi létjogosultsága lenne szerepelni, mint az aranynak, ezüstnek. A szemezgetőt is leggyakrabban szín(ek) alapján válogatják össze. Biztos vannak olyanok, akik nem kulcsszó alapján fognak rákeresni, hanem beikszelni az új főoldali palettán...

Rebeka írta...

Köszönjük a javítást, hogy külön - egyenkénti -megnyitás nélkül is látszik, hogy hányan nézték meg az adott terméket! :-)

Szilvi írta...

Sziasztok!
Én nagyon örülök az új Meskának, nekem nagyon tetszik minden tekintetben!
Keveset bóklásztam még, de így első átfutásra, a beállítások kiaknázásának megfigyelésekor egy kérdésem-kérésem lenne.
Meglehet oldani, hogy a bolt típusának beállításánál kétféle lehetőséget lehessen választani? Én ugyanis képzőművészeti és iparművészeti alkotásokkal foglalkozom egyaránt. Ha ilyen jellegű keresést indít el valaki, bármelyiket is állítsam be a kimaradt típusnál engem már nem találhat meg a vásárló. De gondolom ezzel nem csak én vagyok így egyedül.
Persze, ha nem lehet megoldani megértem, de ha lenne rá mód, akkor kérlek benneteket, hogy tegyétek lehetővé számunkra ezt a beállítást.

Szilvi

Mano írta...

Örülök a fejlesztéseknek, de még mindig hiányolom, hogy ha bejelölök valakit kedvenc alkotónak, nem kapok értesítést, ha új termékeket tölt fel. Korábban már kerestelek titeket ezzel, lesz valamikor ilyen irányú fejlesztés? Nagyon élvezném :))

Bori és Réka írta...

Kedves Alkotók!

Köszönjük észrevételeiteket!

Kishalász: Ha az ezüst vagy bronz színt bárhova a termék leírásába beleírod, a kereső rá fog találni. A színpaletta áttekintése sajnos már így is elég nehézkes, ezért bővíteni már nem szeretnénk, de gondolkodunk néhány szín összevonásán.

Szilvi: Azért nem szeretnénk megengedni, hogy egy alkotó kétféle lehetőséget is megjelöljön, mert akkor nagy valószínűséggel sokan kihasználnák mindkét lehetőséget (akár alaptalanul is), és értelmét vesztené ez a funkció. Megnézzük mennyien használják a látogatók közül ezt a fajta szűkítést, és ennek fényében döntünk róla, hogy kiterjesszük-e minden egyes termékre a bejelölési lehetőséget.

Mano: Tervben van a funkció megvalósítása, de egyenlőre az új program zökkenőmentes indulására koncentráltunk. Van még néhány funkció ami elkészült (pl. Meskabala bolt), de csak fokozatosan fogjuk beélesíteni a kisebb hibalehetőség miatt.

Üzeneteiteket, ötleteiteket a Meska láblécének Kapcsolat menüpontjába is elküldhetitek, minden levélre válaszolunk!

Üdvözlettel

a Meska csapata

kinga írta...

Bevallom, a színpaletta bővítését én is jó ötletnek találom!
Sokszor vagyok úgy vele, hogy nem tudom kiválasztani a megfelelő színt - bár elég nagy a választék.
Az egy dolog, hogy a kulcsszavakhoz is beírhatom, de általában így is kihasználom a lehetséges 10-et.

A régi logó mondjuk nekem is jobban tetszett, illetve én is hiányolom a "Mindenféle egyedi saját készítésű alkotás" szlogent is. Szerintem a "portál" szó nagyon nem illik az oldal arculatához.
Hiányoznak nekem még a szárítóköteles madárkák is :) a kedvencek oldalról. Illetve itt ezzel kapcsolatban lenne is még egy kérdésem:
nem lehetne kibővíteni a kedvences listát? (a termékekre gondolok) nekem sajnos már rég betelt, és törölgetnem kell, de nem jó szívvel teszem. Ugyan tudok rangsorolni, de nem nagyon szeretnék. Pl mi anyukámmal mindig azt csináljuk, hogy karácsonyra, stb egymás kedvences listájáról szemezgetünk ajándékba.
Bár soknak tűnik az 500 (kb ennyi, azt hiszem picit kevesebb), de annyira mégsem az, ha jobban belegondolok.
A Meskán eltöltött 1,5 évem alatt átlagosan durván két naponta jelölök 1 dolgot kedvencnek. Legalábbis a számok nagy vonalakban ezt mutatják. Szerintem annyira nem meghökkentő, hogy az ember ilyen gyakorisággal talál valamit. Pedig próbálok odafigyelni, és jól meggondolni, mit teszek kedvencnek. De nem szívesen szelektálok :(

kinga írta...

Ne vegyétek kekeckedésnek, de eszembe jutott még valami:
ez nem függ össze a megújultsággal, de...... növelhetnétek a az értékelésként írható karakterek számát. Túl rövid. Egyszerűen ilyen tömören nehéz személyes, tartalmas értékelést írni. Pedig szerintem ez a Meskán az egyik kulcsa. Legalábbis én mindig elolvasgatom őket, és ha egy eladóról "ömlengenek", akkor szívesebben vásárolok tőle, mint ha csak tőmondatokban annyi van írva, hogy korrekt.

Szilvi írta...

Bori és Réka!

Nagyon köszönöm a válaszotokat!
Teljesen megértem az állásfoglalásotokat ez ügyben - nekem eszembe sem jutott, hogy esetleg mások a jobb keresési eredmények elérése miatt alaptalanul is kihasználnák a lehetőséget.
Így egyenlőre marad a főbb bolt típus beállítása.

Én örülnék annak is, ha a termékeknél lehetne beállítani ezt a tulajdonságot - persze, ha nagyobb körben igény lesz rá! :)

Bori és Réka írta...

Kedves Kinga!

Köszönjük észrevételeidet! A kedvenc termékek száma sajnos technikai okokból került korlátozásra (szerver). Azonban az új programmal már megoldható, hogy bővítsük a bejelölhető termékek számát. Ezt a következő terhelési teszt után meg is tesszük!

A megadható kulcsszavak számát is bővítjük hamarosan, mert egy adott kifejezés ha többször szerepel a terméknél (például a leírásban és a kulcsszavak között is), akkor jobb helyen jeleníti majd meg a terméket a kereső. A kulcsszavak sázmának növelésével tehát relevánsabb találati listát adhatunk a vásárlóknak.

A szárítóköteles madárkáktól mi sem szerettünk volna elbúcsúzni, láthatod őket a Meska láblécében! De praktikusabbnak találtuk, hogy a kedvencektől kievgyük a grafikát, és ezzel növelhessük a megjleníthető termékképek méretét.

Üdvözlettel

A Meska csapata