Rólunk

Saját fotó
A MESKA a Mindenféle Egyedi Saját Készítésű Alkotás-ok lelőhelye, ahol igényes, saját készítésű tárgyakat lehet adni-venni. Ezen a blogon keresztül szeretnénk megosztani mindenkivel a Meskával kapcsolatos tapasztalatainkat, és talán a gondolatainkat is erről-arról, kis világunk dolgairól. Kellemes olvasást!

2010. szeptember 14., kedd

Kézműves, iparművész, népművész vagy talán képzőművész?

Kedves Alkotók!

A Meska új programjának indulása óta lehetőségetek van kiválasztani, hogy boltotokat melyik művészeti ágba soroljátok. Ezzel is szeretnénk segíteni a vásárlókat, hogy például könnyebben leválogathatóak legyenek a népi jellegű termékek, és könnyebb legyen az eligazodás a boltok között.

Az alábbi értelmezések segíthetnek a boltra legjellemzőbb művészeti ág megválasztásában:

Kézművességnek nevezzük az emberi erővel végzett forma átalakító tevékenységet. Az így készült termék lehet félkész- vagy késztermék.

Népművészetnek tekinthető minden olyan műalkotás, amelyeket a hagyományos paraszti társadalom (népi kultúra) mintái alapján hoztak létre. Népművészetnek nevezhető az iparművészet azon területe, amely a népi művészet stílusjegyeit átvéve hoz létre használati és dísztárgyakat.

Az iparművészet a gyűjtőfogalma azoknak a tevékenységeknek, amelyekkel használati- és dísztárgyakat, művészi igényű és technikájú kivitelezéssel hoznak létre. Művészi igényű, azaz képzett iparművészek, vagy olyan alkotók termékei, akiknek legalább a tárgyaik egy része az iparművészeti zsűri által zsűrizett.

A képzőművészet fogalma mindazon művészeti ágakat felöleli, melyek eredményét nézni, látni lehet és célja nem valamely konkrét használati funkció kiszolgálása. Nem fontos tehát a műnek „használhatósága”. pl. festmény, szobor, fotó.

Alapbeállításként minden Meska boltnál a kézműves megjelölés szerepel. Ha még nem jelöltétek meg a legmegfelelőbb művészeti ágat, akkor ezt a Te Meskád/Boltom beállításai menüpontban tehetitek meg!

Üdvözlettel

A Meska csapata

1 megjegyzés:

Én írta...

Jajj de jó, pont tegnap irtam a blogomon hogy kéne egy ilyen blogot nyitni, és most megtaláltam!