Rólunk

Saját fotó
A MESKA a Mindenféle Egyedi Saját Készítésű Alkotás-ok lelőhelye, ahol igényes, saját készítésű tárgyakat lehet adni-venni. Ezen a blogon keresztül szeretnénk megosztani mindenkivel a Meskával kapcsolatos tapasztalatainkat, és talán a gondolatainkat is erről-arról, kis világunk dolgairól. Kellemes olvasást!

2010. szeptember 9., csütörtök

Néhány szót az új arculatról

Kedves Meskások!

A megszokott dolgoktól nehéz elválni, hiszen már minden kézre áll, rutinból, erőfeszítés nélkül használható. Éppen ezért nehéz döntés előtt álltunk amikor hosszú ideje halmozódó érzéseinket összegeztük a régi felület korlátai kapcsán.

Az előző bejegyzésben felsoroltunk néhány könnyen észrevehető, és számotokra is hasznos fejlesztést. Természetesen a háttérben olyan változtatások is zajlottak, amiket nem részletezünk, de meg kell említeni, hogy a régi program nehezen bírta volna el a jelenlegi terhelést.

Megpróbáljuk úgy felsorolni az új program és felület előnyeit, hogy ne sértsük meg senkinek az érzelmi kötődését a régihez. A használhatóság javulása pedig reméljük, magáért beszél majd.

A fejléc és az oldal szellősebb lett. Aki először jön az oldalra, annak rögtön képet kell alkotnia arról, hogy hol van, és mi az amit lát. Ezt szolgálja több változás is az oldalon:
-A logóban a felirat: Kézműves és Iparművész Adásvételi Portál, elmondja mi ez az oldal.
-Egyedi kézműves tárgyak 1300 alkotótól, elmondja, hogy mekkora választékra számíthat.
-A szemezgető és a menük fehér háttere, jelzi a rajta megjelenő dolgok összetartozását.
-A fontos dolgok nagy betűvel és jobb helyen vannak, a fontosabbak feljebb, és balra.
Millió szempont van amit érdemes megfontolni, és néha egymásnak ellentmondanak, úgyhogy nem is untatunk vele Benneteket.

Nézzük inkább az új ikonokat, amikre kattintva olvasás nélkül eljuthatunk a kívánt kategóriába. Mivel a visszagombot nem áll semmiből megnyomni ezért mindenki kattintgatással kezd, vagy még azzal sem, csak fölé viszi az egeret, és megnézi mit ír ki, vagy mi történik. Ráadásul olvasni sem szeretünk.

A pólyás babára kattintva a „ Termékek Baba-mama-gyerek kategóriából” felirat jelenik meg az oldal címeként, tőle jobbra a kis fekete ikon megnyugtat, hogy még mindig jó helyen vagyunk.
A bal menüben piros színnel kivastagítva jelenik meg a főkategória neve, és kinyílnak alá az alkategóriái.
A google-ból érkezők egy terméket keresve (pl. párna) érkeznek ide, valószínűleg nem a főoldalra, hanem valamelyik kategória vagy konkrét termék oldalára. Jól tesszük, ha nem bombázzuk agyon őket egy túlzsúfolt oldallal, mert akkor könnyebben eljutnak oda, hogy észreveszik itt nem csak kézzel készült párnát vehetnek, hanem pl. bútort is. Minél többet nézelődik valaki, annál otthonosabban mozog, és annál nagyobb bizalommal van az itt árusító készítők és termékeik iránt. Sok esetben a látogató aki cipőt nézni jön, fülbevalóval távozik. Ezért előfordulhat, hogy a google-ból érkező vevő egy adott boltba vagy termékre jut, de valahol máshol vásárol a Meskán, feltéve, hogy nem hagyja el az oldalt, mert nem talált számára érdekeset. Ezért nagyon fontos, hogy az oldal áttekinthető, szellős legyen, és egyértelműen lehessen tájékozódni rajta. Rengeteg dolgot feláldoztunk ennek az oltárán, viszont így feltűnőbbek a termékek.

A Meska közösségének célja, hogy az oldal látogatói, legyenek akár készítők, akár vevők, jól érezzék itt magukat, sok kellemes percet töltsenek el itt, bosszankodás nélkül. Aki viszont siet, annak is egyértelmű és gyorsan átlátható kell hogy legyen az oldal, mert így születhetnek azok az adásvételek, amiknek mindkét fél örül.

Reméljük sikerült összefoglalni egy-két nehéz döntésünk hátterét.

A kritikai megjegyzéseitekre továbbra is számítunk. Igyekszünk felmérni az ötleteiteket, és hasznosítani őket azon rengeteg szempont figyelembevétele mellett, amiknek töredékét itt megemlítettük.

Köszönjük a türelmeteket.

Jó Meskázást kívánunk!

A Meska csapata

3 megjegyzés:

_ írta...

A főoldalt már meg is szoktam egy nap alatt. Főként a szemezgető lett nagyon szép a fehér, letisztult háttérrel, öröm nézni.

Viszont azt nem értem, hogy miért kell ennyire dominálnia a zöld színeknek. A te meskádon belül a módosít, töröl, hasonló termék felvitele gombok zöldjét már túlzásnak tartom. (Lehet ez is megszokás kérdése, csak kicsit tovább tart.)

Egy dolgot hiányolok még, az üzenetéknél a válasz gomb mellé egy törlés gombot. Rossz, hogy dátum, jobb esetben tárgy alapján kell visszakeresnem, hogy melyik üzenet nem aktuális ill. nem fontos már és így törölnöm.

A Meska logo a cuki madárkákat leszámítva gagyi. (Eddig akárkit kérdeztem, mind osztotta a véleményemet.) Alatta a fekete rajzolatú új, kis kategóriaikonok a kedvenceim lettek. Az is nagyon tetszik, hogy látni lehet a terméklistában, hányszor nézték meg az adott termékemet és hányan jelölték kedvencnek.

Kreatív Cucu írta...

Nekem a kinézettel tulajdonképpen semmi gondom, csak a funkcionalitással pár esetben.

Pl nem mértem, hogy egy adott kulcsszóra miért nem feltöltési sorrendben kapom a találatokat. Szerintem ez igazságtalanság.

Bori és Réka írta...

Kedves Kishalász! Köszönjük észrevételeidet! Az üzeneteknél azért nincs törlés gomb (kezdetben volt), mert rendszeresen előfordult, hogy a felhasználó a válaszol gombra való kattintás helyett véletlenül a törlésre kattintott, és így törölte az üzenetet. Ezért korábbi felhasználói kérések alapján levettük az üzenetből a törlés gombot.

Kedves Cucu! A kereső valóban nem feltöltési sorrenben jeleníti meg a termékeket, hanem relevancia alapján. Tehát azok a termékek vannak elől, amelyekre jobban jellemzőbb az adott keresett kifejezés. A keresőt leginkább a vásárlók használják, akiknek az az érdekük, hogy egy adott kifejezésre rákeresve minél inkább olyan termékeket találjanak, amelyek megfelelnek elképzeléseiknek (függetlenül attól, hogy az adott terméket most, vagy már régebben töltötték fel).

Továbbra is örömmel vesszük észrevételeiteket!

Üdvözlettel

A Meska csapata