Rólunk

Saját fotó
A MESKA a Mindenféle Egyedi Saját Készítésű Alkotás-ok lelőhelye, ahol igényes, saját készítésű tárgyakat lehet adni-venni. Ezen a blogon keresztül szeretnénk megosztani mindenkivel a Meskával kapcsolatos tapasztalatainkat, és talán a gondolatainkat is erről-arról, kis világunk dolgairól. Kellemes olvasást!

2009. szeptember 4., péntek

A szeptember hónap köve a zafír

Mindentudás sorozatunkban ezúttal a hónap kövével, a zafírral ismerkedhetünk meg.


A zafír drágakő; a korund átlátszó, kék színű változata, mely a gyémánt után a legkeményebb kristály.

A zafír a kék égbolt összes árnyalatában tündökölhet: az esti égbolt mélykékjétől, a tündöklő nyári nap ragyogó középkék színéig; talán innen ered, hogy az ókori perzsák úgy tartották, a Föld egy óriási zafíron nyugszik, és a fénye teszi az égboltot kékké.

A zafír „igazkék” színével a hűség és a lélek köve – a régi időkben egy zafírból készült ajándék a bizalom, az őszinteség, s tisztaság és a hűség jelképe volt.
(vélhetőleg ez a tradíció teszi a zafírt közkedveltté napjainkban is az eljegyzési gyûrûk ékeként).

A Kashmirból és Myanmarból származó zafírok a legritkábbak és legdrágábbak élénk kék színük és bársonyos külsejük miatt.

Zafír egyébként létezik sárga, narancs és lilás színekben is.
A narancsos változat finom rózsaszínes beütéssel a festői „padparadzsa” nevet viseli, aminek a jelentése „lótuszvirág”.

A Távol keleten úgy tartották, hogy a kő elűzi a démonokat, szerencsét hoz, illetve az égiek oltalmát biztosítja viselőjének.
Mivel Salamon király is egy zafírt használt pecsétjéhez, a drágakő idővel a bölcsesség és tiszta gondolkodás szimbóluma lett.

A horoszkópban a zafír a bika, a szűz, a vízöntő, a nyilas és a halak köve, a hozzá tartozó csakra: a homlok-csakra.

A drágakőnek tulajdonított gyógyító hatások:

A kristálygyógyászat szerint a zafír hatással van a fej egész területére (szem, fül, orr, torok, haj, agy) és ezek megbetegedésein, valamint a bőr, a tüdő és a gyomor problémáin is segít.
Asztmásoknak is kiváló szívpanaszok kezelésében is hatásos, emellett ízületi panaszok, agyhártyagyulladás, és lumbágó esetében is alkalmazható.
Léleknyugtató hatású, agresszió- és depressziócsökkentő, koncentráció- és kreativitás növelő.

Ha ára miatt valódi zafírt nem is nagyon tudunk alkotásainkhoz felhasználni, a zafír színű alapanyagokból készült termékek bizonyára kelendőek lesznek szeptemberben :)

Nincsenek megjegyzések: