Rólunk

Saját fotó
A MESKA a Mindenféle Egyedi Saját Készítésű Alkotás-ok lelőhelye, ahol igényes, saját készítésű tárgyakat lehet adni-venni. Ezen a blogon keresztül szeretnénk megosztani mindenkivel a Meskával kapcsolatos tapasztalatainkat, és talán a gondolatainkat is erről-arról, kis világunk dolgairól. Kellemes olvasást!

2009. március 9., hétfő

Hétfői Meska portré. Bemutatkozik Kwandera!

A Meska blogjában minden hétfőn bemutatunk közelebbről egy-egy népszerű alkotónkat.
Egy hónapja indult sorozatunkat ma Kwanderával folytatjuk!

Kellemes olvasást!

Meska: Kérjük mutatkozz be röviden azoknak, akik még nem ismernek. (Hogy hívnak, mivel foglalkozol, stb. )

Aszódi Melinda vagyok, a Meskán Kwandera néven nyitottam boltot.
Hétköznap - még éppen - egy lakástextil boltban dolgozom, többnyire és legszívesebben pedig azon, hogy (a távolkeleti gagyik világában) megismerjek és amennyire lehet magamévá tegyek egy meglehetősen régi és elfelejtett szakmát.
Ez pedig a kézműves cipőkészítés.
Nem egyszerű a feladat, főleg, hogy jobbára saját erőből próbálkozom (sajnos ebben a szakmában én még nem találtam fórumot, kevés/nincs befogadó műhely, ahol lehetne is tanulni, így marad a főiskolán tanultak alkalmazása, majd kukába hajítása, majd kihalászása, és végülis az empirikus ismeretelméleti módszer. :)
De a kedvem még nem lankad, egyenlőre élvezem, ha valami sikerül.

A barátommal és két cirmossal élek együtt vidáman. :)

Meska: Mióta foglalkozol ezzel a technikával és ki vagy mi indított el ezen az úton?

Én is azok közé tartozom, akik már gyerekként is mindig bütyköltek valamit.
Rengeteget varrtam és rajzoltam.
Nagyon sokáig pl. divattervező akartam lenni.
Most már ez inkább viccesnek tűnik.
Különösen a lágyabb esésű, csúszósabb anyagokhoz valahogy suta a kezem, és türelmem sincs hozzájuk.
Amikor azonban fősulit (KMF) elkezdtem, mindezeket még nem tudtam, és először ruha szakra mentem, csak utána bőrre.
Itt találkoztam először Attalai Zita nevével, és hihetetlenül-fantasztikusan-gyönyörű cipőszobraival!!! (Ajánlom figyelmetekbe!)
Ez azután meghatározó lett.A bőrrel azonban akkor még nem mertem próbálkozni, így maradt a papír.A papír viszont hihetetlen lehetőséget ad nekem a cipőtervek megvalósítására, nagyon szeretem.

Meska: Hogyan szoktál alkotni, miből merítesz ihletet?

Két módszer van: legtöbbször pontosan tudom, mit akarok a végén látni, milyen színt, hangulatot, formát.
Ritkábban nincs elképzelésem, útközben dől el, milyen is lesz.
Mivel azonban soha nem két perc alatt készül el, és napokig tart, míg az elkészült darabot a kezemben tarthatom, mindkét esetben folyamatosan változik a koncepció, hozzáteszek ill. elveszek dolgokat.A lényeg számomra, hogy arányos és harmonikus legyen.És nekem szép!

A bőr termékeknél úgy érzem egyszerűbb a dolgom. Mivel a bőr szerintem egy vagány anyag, vagy ezt hangsúlyozom, vagy épp szelídítem. Itt többnyire egy-egy divatirányzat indít el, de sokszor az anyag színe, puhasága, gyakran mennyisége :), határozza meg, mi fog készülni.Azért kicsit sajnálom, hogy a bőrök között nincs akkora kínálat, mint az anyagoknál...sőt nagyon!...

Imádom a színes, mintás textileket!...szerintem kombinálni fogom őket! ;)

Meska: Az alkotáson kívül milyen kedves időtöltéseid vannak még?

Ha nincs semmi dolgom, akkor legszívesebben a természetben vagyok, túrázok, biciklizek és közben lelkesen kattintgatom a fényképezőt.
Egyszer majd szeretnék egy profi gépet!
Azért szeretek varrni is ezt-azt...
Imádok a családommal együtt lenni, különösen a naaagy főzőcskézős, beszélgetős, jókat evős-ivós, együtt vagyunk összejöveteleket! :)
Illetve, ha nem is rendszeresen, de igyekszem kultúrálódni is: mozi, színház, kiállítás, koncert, ritkán, de annál nagyobb örömmel.

Meska: Mit tartasz fontosnak általában az életben és alkotóként milyen értékeket képviselsz?

Elég sokmindent fontosnak tartok, és változó, hogy melyiket, mikor épp jobban.Mostanában pl. leginkább arra próbálok törekedni, hogy merjek szabadnak lenni. Ezt leginkább azzal a mondattal tudnám kifejezni, amit a mottómul is választottam:"Ha tudsz repülni, szárnyalj! Miért elégednél meg az ég egy szeletével?" (Egyébként -most jól lelövöm, de a Yentl c. filmből való az idézet-Nézzétek meg!)Vagyis legyünk bátrak és valósítsuk meg az álmainkat!!!! :))

Ezenkívül nagyon fontosnak tartom, hogy tudjunk elégedettek lenni és tudjuk értékelni, ami adatik (ha mégsem jönne össze a fenti) és ne legyünk megalkuvók.
Nagyon-nagyon fontosnak tartom a családot!!!
És szerintem nagyon fontos a figyelem. Mindenhez. Gyakran olyan kevésen múlnak dolgok, csak figyelni kellett volna.

Alkotóként a fő elvem a szépség és a minőség. Egyik sem járhat a másik nélkül, és erre próbálok én is törekedni.

Meska: Mit tanácsolsz azoknak az alkotóknak, akik nemrég kezdtek el árusítani a Meskán? Szerinted mi a siker titka?

Szerintem nagyon jól összefoglaltátok, hogy mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen a bolt. Nem igazán tudnék mit hozzáfűzni, legfeljebb kiemelni.
Mint pl. a fotó fontossága, vagy, hogy a termék valóban egyedi legyen, de legalábbis az alkotójára jellemző és nem utolsósorban a kommunikáció.

Szerintem az is jó, ha néha terepszemlét tartunk, tájékozódunk. Tehát ha megnézzük, kik a legsikeresebbek, és elgondolkodunk, miért.
Valamint, hogy itt a Meskán mi a célunk az árusítással.
Mert vannak, akik már "régi motorosok", egyébként is ezzel foglalkoznak és ez egy újabb lehetőség, hogy még többen megismerjék őket. Ők valószínű már kialakult arculattal is rendelkeznek és felismerhetők- jó esetben.

Vannak, akik "csak" hobbiból alkotnak, és nincs távlati céljuk az árusítással. De a külalakra szerintem nekik is figyelni kell!

És vannak páran szerintem, akik innen akarnak elindulni egy komolyabb útra. Valószínű máshol is próbálkoznak és folyamatosan (be)érnek. A tapasztalataik, világra nyitottságuk pedig elszánttá és letisztulttá teszik őket. De a siker így sem garantált, ....úgyhogy végülis nem tudom. :)
Alkossatok örömmel!

Meska: Megosztanál velünk egy apró tippet, vagy megmutatnád, hogyan készítesz el egy egyszerűbb tárgyat?

Igen. Arra gondoltam, hogy egy mini papír virágcsokrot készítenék, aminek az elkészítése nagyobbacska gyerekeknek is egyszerű, hiszen még csak olló sem kell hozzá, tépkedni kell a papírt, kisebb darabokra. Csak a dróttal kell vigyázni!

Hozzávalók:

-színes papírok (akár maradékokból is )
-drót
-tapétaragasztó
-ecset
-drót vágásához szerszám

Minden műveletnél a papírt lekenjük a tapétaragasztóval. A tapétaragasztó jellemzője, hogy nem azonnal szárad, idő kell neki. Én rá szoktam segíteni hajszárítóval. :)

1. A virág szárához való papírt, hosszú, vékony csíkokra tépem és a levágott drótot körbetekerem.

2. Majd feldaraboljuk a drótot az egyes virágoknak, és kialakítjuk a bimbót. Ehhez kisebb, kb 2x6cm-es darabokat tépünk a színes papírból, és a drót tetejére tekerjük, úgy hogy közben mindig fordítunk a papíron egyet.

3. A bimbó körbetekerése következik, amihez én kicsit háromszögletű darabokat szoktam használni. Jól a virág szárához kell dolgozni a maradékot.




4. És kész is! Egy. Ugyanígy teszünk a többivel is, hogy legyen egy csokorra való. Kedves kis ajándék önnmagában is, de ajándékkísérőnek is.

Kellemes időtöltést hozzá!
Kwandera boltját megtekintheted itt: http://www.kwandera.meska.hu/

7 megjegyzés:

Kricsár Annamária írta...

Kwanderánál jobbat nem is választhattatok volna! Gyönyörűek a munkái.
És nagyon örülök, hogy kicsit jobban megismertelek.

Colette írta...

Gratulálok Neked, fantasztikusak az alkotásaid, "szobraid". Meghökkentő volt olvsani, hogy MÉG nem ez a professziód, nem kell sokat várrnod rá! A szabadságot pedig korlátok között is lehet élvezni, s talán egy kicsit biztonságosabb is, mert így nem lehet túl nagyot zuhanni:)))
Üdvözlettel: colette

Hoyacarnosa írta...

Szuperjó ez a fotó rólad! :)

Mónika írta...

nekem is nagyon tetszik a fotód!!
és az interjú is, újfent köszönet a Meskásoknak, hogy megismerhetjük egymást.

vidvandre írta...

örülök az interjúnak és a portré baromi jó! :))

(Könyvészet)

Hajnalka Cserháti, Ojni írta...

:)))))
Kicsit késve, de felfedeztelek itt a blogon én is!!!! Továbbra is szurkolok Neked! Puszi-puszi!
Ojni

davir írta...

Gratulálok, Kwandera, nagyon tetszenek a termékeid, már sokszor nézegettem őket! Örülök az interjúnak, izgalmas volt felfedezni, ki áll az alkotások mögött.