Rólunk

Saját fotó
A MESKA a Mindenféle Egyedi Saját Készítésű Alkotás-ok lelőhelye, ahol igényes, saját készítésű tárgyakat lehet adni-venni. Ezen a blogon keresztül szeretnénk megosztani mindenkivel a Meskával kapcsolatos tapasztalatainkat, és talán a gondolatainkat is erről-arról, kis világunk dolgairól. Kellemes olvasást!

2009. március 25., szerda

Medvehagyma szezon

A hétvégén a Mecsekben jártunk medvehagyma-vadászaton.

Az üdezöld levelek szőnyegként borítják az erdőt, és a levegőben ínycsiklandozó hagymaillat terjeng...

A levél íze hasonlít a fokhagymához, de annál lágyabb, zamatosabb, pozitív élettani hatásai azonban -állítólag- azonosak fent említett rokonával.

Bár én vajaskenyérre téve, nyersen szeretem a legjobban, íme néhány fantáziadús recept a kevésbé elvetemült hagymaimádóknak:
Medvehagyma-pástétom

Hozzávalók (kb. 50 dkg pástétomhoz, ami nagyon sok!)

25 dkg hántolt napraforgómag
1 csokor medvehagymalevél
1 citrom leve
1,5 dl víz
4-5 ek. olívaolaj


Medvehagyma leves

Hozzávalók
kb. 40 levél medvehagyma
1 ek margarin
1 zöldségleveskocka
1 dl tejszín
A margarinon a kis csíkokra vágott medvehagymát megfonnyasztom, felöntöm 1 liter vízzel, és beledobom a zöldségleveskockát és sót.
Mikor felforrt, hozzáöntöm a tejszínt és még 1 percig főzöm. A végén kicsit összeturmixolom az egészet, aminek eredményeként a levesnek üde zöld színe lesz, de a hagymadarabok - kisebb méretben - benne maradnak.

Medvehagyma-rukkola pesto

Hozzávalók
10 dkg medvehagyma
10 dkg rukkola
1 marék fenyőmag
olivaolaj
frissen őrölt bors
parmezán sajt

A medvehagymát és a rukkolát megmosom és leitatom róluk a nedvességet.
Leturmixolom a fenyőmagot, majd hozzáadom a medvehagymát és a rukkolát és annyi olajat öntök hozzá, hogy könnyedén forogjon a turmix a masszával.
Ezt követően fűszerezem sóval, borssal és reszelek bele parmezánt is.
Tiszta üvegbe adagolom, lezárom és hűtőben tárolom.
Pár hónapig remekül beválik, mint ételízesítő!

Fűszervaj

Hozzávalók
5 dkg medvehagyma
15 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors

A vajat szobahőmérsékletűre melegítem, a medvehagymát apróra vágom. A kettőt összekeverem, sózom, borsozom, a fokhagymát belereszelem.
Kevés citromlével igazán pikáns hatást érhetünk el!

Nincsenek megjegyzések: