Az üdezöld levelek szőnyegként borítják az erdőt, és a levegőben ínycsiklandozó hagymaillat terjeng...
A levél íze hasonlít a fokhagymához, de annál lágyabb, zamatosabb, pozitív élettani hatásai azonban -állítólag- azonosak fent említett rokonával.
Bár én vajaskenyérre téve, nyersen szeretem a legjobban, íme néhány fantáziadús recept a kevésbé elvetemült hagymaimádóknak:
Medvehagyma-pástétom
Hozzávalók (kb. 50 dkg pástétomhoz, ami nagyon sok!)
25 dkg hántolt napraforgómag
1 csokor medvehagymalevél
1 citrom leve
1,5 dl víz
4-5 ek. olívaolaj
só
Medvehagyma leves
Hozzávalók
Medvehagyma leves
Hozzávalók
kb. 40 levél medvehagyma
1 ek margarin
1 zöldségleveskocka
1 dl tejszín
A margarinon a kis csíkokra vágott medvehagymát megfonnyasztom, felöntöm 1 liter vízzel, és beledobom a zöldségleveskockát és sót.
Mikor felforrt, hozzáöntöm a tejszínt és még 1 percig főzöm. A végén kicsit összeturmixolom az egészet, aminek eredményeként a levesnek üde zöld színe lesz, de a hagymadarabok - kisebb méretben - benne maradnak.
Medvehagyma-rukkola pesto
Medvehagyma-rukkola pesto
10 dkg medvehagyma
10 dkg rukkola
1 marék fenyőmag
olivaolaj
frissen őrölt bors
parmezán sajt
só
A medvehagymát és a rukkolát megmosom és leitatom róluk a nedvességet.
Leturmixolom a fenyőmagot, majd hozzáadom a medvehagymát és a rukkolát és annyi olajat öntök hozzá, hogy könnyedén forogjon a turmix a masszával.
Ezt követően fűszerezem sóval, borssal és reszelek bele parmezánt is.
Tiszta üvegbe adagolom, lezárom és hűtőben tárolom.
Pár hónapig remekül beválik, mint ételízesítő!
Fűszervaj
Hozzávalók
5 dkg medvehagyma
15 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
só
A vajat szobahőmérsékletűre melegítem, a medvehagymát apróra vágom. A kettőt összekeverem, sózom, borsozom, a fokhagymát belereszelem.
Kevés citromlével igazán pikáns hatást érhetünk el!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése