Történt pedig, hogy korábban a frottír nyulaim fülébe nehezéknek, hogy szép lógósak legyenek, felezett sárgaborsót töltöttem. Mert olcsó, természetes, és amúgy sem enném meg főzelék formájában.
Aztán egyszer elgondolkoztam azon, hogy mi van akkor, ha valaki kimossa a nyuszót, és a felezett sárgaborsó szépen kicsírázik a fülében?
Hmmm…sürgősen ki kellett találnom valami alternatívát!
A neten találtam egy igen terjedelmes leírást a meggymag újrahasznosításának lehetőségeiről, amitől teljesen belelkesültem; rögtön ki is próbáltam az új tömőanyagot, melyet azóta is sikerrel használok.
A dolog menete a következő:
A kiköpött meggymagokat meleg vízben, jó sok (kb. 10 dkg) sóval állni hagyom 1-2 napig, majd felteszem őket főzni.
Elég sokáig kell főniük, de mivel a só már részben elvégezte a dolgát, szép fokozatosan a legkisebb gyümölcsmaradványok is leválnak a magokról, közben pedig csodálatos finn-szauna illat tölti be a levegőt.
Kb. egyórás főzés után hideg vízzel többször átöblítem a magokat, majd egy érdes konyharuha vagy törölköző segítségével egymáshoz dörzsölgetve őket eltávolítom az utolsó héjmaradványokat is.
Így néz ki a tisztított meggymag.
Úgy tudom a meggymag azért is tökéletes tömőanyag, mert jól tartja a hőmérsékletet, pl. egy magokkal tömött párna, állatka a mélyhűtőbe helyezve úgy lehűl, hogy utána nagyon jól használható sajgó testrészek kezelésére, de ugyanígy a mikróban felmelegített, meggymaggal tömött tárgyak jó használatot tesznek pl. egy görcsölő hasra helyezve.
Bori
14 megjegyzés:
Ezt már hallottam,jó hogy eszembe juttattad megint.A tisztítás új, köszi a tippet!Cseresznye mag is jó,vagy nem?Csak a megy?
Nagyon jó ötlet!
Sokat gondolkodtam azon, mennyire szokásos dolog rizzsel (is) tömni, nehezíteni figurákat. De mi van, ha kimossák? Szerintem csorog belőle a fehér lé és nem is szárad ki rendesen. Tehát ez sem jobb, mint a borsó, mégis használják.
Nem túl szép dolog, de talán a játszótérről néha fel lehetne markolni egy kis apró kavicsot, ez is jó töméshez. Még nem próbáltam...
Köszi a leírást! Nekünk van meggymag párnánk DM-ben lehet kapni pl. Sokat használjuk is. De így meggyszezonban magam is készíthetek :)
Sziasztok,
köszi a lelkes hozzászólásokat!
A cseresznyemag úgy tudom kevésbé tartós, illetve vékonyabb a fala, szóval azt annyira nem ajánlgatják ilyesmihez...
A párna nagyon jó ötlet, tényleg, rémlik, hogy azt is láttam valahol!
Na, majd akkor gyűjtögetek mikor aktuális lesz ;)
Egyébként vicces, hogy egy ideje a családom is rendszeresen meglep egy-egy zacskónyi
(nem tisztított :( ) maggal...
Körbe kéne még néznünk, hihetetlen mennyi dolog vár újrahasznosításra. Boldog névnapot Bori!!!!!
Szia Barbi!
Köszönöm szépen, Neked is!
;D
Off: tudtátok, hogy a Tudatos Vásárlók egyesület a Meskát ajánlja karácsonyi ajándékvásárláshoz? :D
http://www.kukabuvar.hu/hirek/3286
Hú, köszi szépen Adél, ennek borzasztóan örülünk!
Bárcsak korábban olvastam volna.. Egészen idáig csak a gondosan leszopogatott magokat gyűjtöttem.. Én ugyan próbáltam áztatni, főzni is, de se só, se hosszas főzés nem jutott voln aesezmbe.. köszi a recipét! :D
Sziasztok!
Nálunk hugom gyűjtötte tavaly a magokat, de öcsém nem tudta mire vélni és egy nagy lavórnyit kidobott... Mi a patikában kapható hyperol tablettával szoktuk felfőzni. Ez minden szövetet felold és eltávolít, nem utolsó sorban fertőtlenít. A sót még nem próbáltuk, de ötletnek jó! :-D Szép napot!
Sziasztok!
Nálunk hugom gyűjtötte tavaly a magokat, de öcsém nem tduta minek és kidobott egy jó nagy lavórnyit... :-( Mi patikában kapható hyperol tablettával főzzük fel, ami mindent leszed róla és fertőtlenít is! :-D A sót még nem próbáltuk... Szép napot!
Andi
Szép napot mindenkinek!
Érdeklődnék, hogy én kaptam egy zacskó meggymagot, de már rá van száradva a hús egy ideje. Érdeklődnék, hogy annak is elég a sós vízben egy órás főzés? Le fog jönni a rászáradt hús is róla?
Bocsánat, mivel ez volt az első bejegyzésem, lemaradt róla a vége:
A válaszokat előre is köszönöm, és további szép napokat kívánok!
Kedves Eduscho!
Valószínűleg nem lesz gond, esetleg kicsit tovább kell áztatni/főzni a magokat. Sok sikert!
A Meska megújult blogja egy ideje a Meska nyitólapjáról érhető el!
Megjegyzés küldése