Rólunk

Saját fotó
A MESKA a Mindenféle Egyedi Saját Készítésű Alkotás-ok lelőhelye, ahol igényes, saját készítésű tárgyakat lehet adni-venni. Ezen a blogon keresztül szeretnénk megosztani mindenkivel a Meskával kapcsolatos tapasztalatainkat, és talán a gondolatainkat is erről-arról, kis világunk dolgairól. Kellemes olvasást!

2008. október 29., szerda

Meglepetés kalács kedden

Marciéknál családi hagyomány a kalácssütés; vasárnaponként mindig ott pöffeszkedik az ebédlőasztalon egy kétkilós, csillogó, illatos gyönyörűség.

A legjobb a dologban az, hogy a becses hagyományt a család férfi tagjai viszik tovább, hiszen párom bátyjai és vejei (jó nagy a család:)) rendszeresen örvendeztetik meg szűkebb környezetüket egy saját sütésű kaláccsal.

Pár hónapja (némi unszolás után) végül Marci is beadta a derekát; egy bátyjával folytatott röpke, 40 perces telefonbeszélgetésben kiokosodott a dolog csínját-bínját illetően, és azóta több-kevesebb rendszerességgel ő maga is süt egy veknit.

Tegnap este a fogorvostól hazamenve az alábbi tünemény fogadott a konyhában:


És ha már kellőképpen beindult mindenkinek a nyáltermelése, közkinccsé tenném a receptet is:

0,5 kg finomliszt
8 dkg kristálycukor
1,5 kávéskanál só
10-12 dkg vaj
1 tojás
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő

A lisztet egy jó nagy, dagasztásra alkalmas edényben össze kell keverni a többi hozzávalóval illetve a langyos tejjel és kis cukorral felfuttatott élesztővel.
A lényeg a dagasztáson van, szerény véleményem szerint emiatt valóban férfimunka a kalácssütés…
40 percig kell nyüstölni, gyúrni, csapkodni a tésztát, míg ruganyos, de lágy nem lesz.
Ezután langyos helyen, letakarva két órát kell keleszteni, majd 4 részre osztani és megfonni, majd a tetejét tojással megkenni.
180 C-on, 35-40 percig kell sütni, vigyázzunk, hogy meg ne égjen; ha a tojással megkent részek már megpirultak, akkor jó.

Konyharuhába bugyolálva megszegés után is napokig eláll, a legfinomabb vajjal és házi somlekvárral fogyasztva!

Bori

2 megjegyzés:

babobead írta...

szuper, hétvégén ki is próbáljuk!!!

Bori és Réka írta...

Szia Barbi!
Örülök, hogy kedvet kaptál a dologhoz, majd számolj be az eredményről!
:)