Rólunk

Saját fotó
A MESKA a Mindenféle Egyedi Saját Készítésű Alkotás-ok lelőhelye, ahol igényes, saját készítésű tárgyakat lehet adni-venni. Ezen a blogon keresztül szeretnénk megosztani mindenkivel a Meskával kapcsolatos tapasztalatainkat, és talán a gondolatainkat is erről-arról, kis világunk dolgairól. Kellemes olvasást!

2010. április 28., szerda

Május hónap köve - a smaragd

A május hónap drágaköve a smaragd.
Ez a gyönyörű, mélyzöld színben pompázó kő a beryl kristály egyik változata, melynek színét a benne található króm, vanádium és vas részecskéknek köszönheti.
A kékes, zöldes változatok közül csak a sötétebbeket nevezik smaragdnak, a sápadtzöld változat neve zöld beryl.
A smaragd esetében, szemben más drágakövekkel, nem számít hibának, ha a kőben zárványok találhatók; ezt a smaragd egyik sajátosságaként tartják számon, és a vásárlók többek között ezeknek köszönhetően bizonyosodhatnak meg a kövek valódiságáról.
A smaragd színét gyakran erősítik fel oly módon, hogy a követ egy időre minőségi ásványi olajokba mártják.


A smaragdot több országban, így Ausztráliában, Brazíliában, Pakisztánban és Oroszországban is bányásszák, de egyedül Kolumbiában fordul elő a "trapiche", a smaragd egy olyan, különleges változata, melynek közepében csillag alakba rendeződött grafit szennyeződés található.
Szintén Kolumbiából származik az eddig talált legnagyobb smaragd, a 172 grammos "Gachala" is, melyet a washingtoni Természetrajzi Múzeumban őriznek.
Érdekesség a drágakővel kapcsolatban, hogy bizonyos kultúrákban smaragd ékszerrel ünneplik az 55.-ik (néha a 20.-ik vagy 35.-ik) házassági évfordulót.
A smaragd a Rák és a Bika jegyek szülötteinek a köve.
Egyes uralkodók még a gyémántnál is kedvesebbnek tartották, így többek között Nagy Sándor, Kleopatra, II Henry skót király és II Erzsébet is előszeretettel viseltek smaragddal díszített ékszereket.
A zöld drágkövet a történelem során szembántalmak és epilepszia ellen, a csontok, a bőr és a vese védelmére, valamint a kedvező harci szerencse elősegítésére is viselték.

Nincsenek megjegyzések: