Rólunk

Saját fotó
A MESKA a Mindenféle Egyedi Saját Készítésű Alkotás-ok lelőhelye, ahol igényes, saját készítésű tárgyakat lehet adni-venni. Ezen a blogon keresztül szeretnénk megosztani mindenkivel a Meskával kapcsolatos tapasztalatainkat, és talán a gondolatainkat is erről-arról, kis világunk dolgairól. Kellemes olvasást!

2009. március 30., hétfő

Hétfői Meska interjú. Bemutatkozik Manofaktura.

A Meska népszerű alkotói közül ezúttal Manófaktúrát ismerhetitek meg kozelebbről!
Kellemes olvasást!



Meska: Kérjük mutatkozz be pár mondatban azoknak, akik még nem ismernek!

A való életben Winkelbauer Renátának hívnak, a Meskán pedig a számomra sokkal kedvesebben hangzó Manófaktúra nevet választottam :-)

Nem vagyok túlzottan karrierista, így a hobbijaimhoz szükséges anyagi hátteret biztosítandó (értsd: megélhetés), napi 8 órában irodai munkát végzek.
Zsenge gyermekkorom óta foglalkoztat mindenféle kreatív tevékenység: öntöttem már szappant, gyertyát, gipszet; egy időben a keresztszemes hímzés volt a mániám, aztán volt már festős-, rajzolós-, szalvétatechnikás- és selyemfestős-korszakom is. Mostanság kaptam rá a nemezelésre és a FIMO gyurmára.

A varrás sok-sok év kihagyás után tért vissza az életembe, de egy kicsit átalakulva: míg kamaszkoromban magamnak varrtam ruhákat, addig ma már - kislányomnak hála – inkább gyerekruhákat, babákat, plüssjátékokat és egyéb csecsebecséket varrok.

A közeljövő pedig, remélhetőleg, a lámpagyöngy-készítésről fog szólni – de ezzel a technikával még csak most próbálok közelebbi barátságot kötni.

Meska: Mióta foglalkozol ezzel a technikával és ki vagy mi indított el ezen az úton?

Fő profilom az ékszerkészítés, ami 2004 körül tört be az életembe - ez egybeesik azzal az idővel, amit otthon töltöttem a gyed-nek köszönhetően.

Mivel kezdett beszűkülni körülöttem a „felnőtt” világ, szükségem volt valami olyan tevékenységre, ami nem függ szorosan össze a gyermekkel: így jöttek az ékszerek. Arra tulajdonképpen nem is emlékszem, mi volt az első elkészített darabom, sőt arra sem, honnan jött az a kóbor ötlet, hogy ékszereket készítsek - én, aki azelőtt még fogót vagy drótot sem nagyon látott közelről.

Mindenesetre hamar elkapott a gépszíj, és egyszer csak azon kaptam magam (pontosabban a párom, - aki amúgy nagyon toleráns lélek, - finoman jelezte), hogy már teljesen beborították a lakást a gyöngyök, drótok, kapcsok és fogók.
A helyzet azóta megnyugtatóan rendeződött: próbálom magam rászorítani, hogy egyszerre csak egy dologgal foglalkozzak :-)

Meska: Hogyan szoktál alkotni, miből merítesz ihletet?

Ihletet meríteni bármiből tudok: egy lehulló hópihéből, a tavaszi rigófüttyből, a forró nyári naplemente varázslatos színeiből, vagy akár egy előttem a földre perdülő őszi falevélből.

Természetesen rendszeresen bóklászom az interneten is: előszeretettel olvasgatom a hazai és az angolszász gyöngyös- és kreatív-oldalakat.

Hazudnék, ha azt állítanám, mások alkotásai nincsenek rám semmilyen hatással, hiszen rengeteg remek ötlettel találkozom, ennek ellenére igyekszem önmagamat adni, nem másokat másolni.
Még egy dolog van, ami nélkülözhetetlen számomra az alkotáshoz, ez pedig nem más, mint egy csésze forró kávé :-)

Meska: Az alkotáson kívül milyen kedves időtöltéseid vannak még?

Sok időt töltök fent-említett Lili nevű kicsi lányommal, de ezt sem tudom egyértelműen elválasztani az „alkotó tevékenységektől”.
Noha még csak öt éves múlt, határozottan örökölte az alkotói vénámat.
Így gyakran "dolgozunk" együtt: gyöngyöt fűzünk, gyurmázunk, rajzolunk, színezünk, azaz - hogy az ő szavával éljek - „kejatívozunk”.

Ha a munka, gyerek, háztartás és minden más után esetleg marad egy kis időm, szeretek (de inkább csak szeretnék) olvasni, fotózni, filmeket nézni, zenét hallgatni – és sokat aludni.
De azt hiszem, ezek mind a fényévekre lévő nyugdíjas éveimre maradnak...

Meska: Mit tartasz fontosnak az életben és alkotóként milyen értékeket képviselsz?

Ide most írhatnék mindenféle magasztos közhelyet, mint például: világbéke, család, tolerancia, szeretet, de inkább nem teszem.

Ehelyett inkább arról írok, hogy az ékszereimet - csakúgy, mint az összes többi „termékemet” - szívvel-lélekkel készítem.
Épp ezért boldoggá tesz az a gondolat, hogy lehet, hogy a reggeli készülődésben valaki éppen egy olyan ékszert választ aznapra, amit tőlem vásárolt korábban. Egyszóval reménykedem benne, hogy legalább akkora örömet okoznak az ékszereim a viselőjüknek, mint amekkora élmény nekem az elkészítésük volt. (Visszaolvasva ez is milyen közhelyes! De mégis így van…)

Egyébként meg nagyon kedvelem az egyszerű, hagyományos motívumokat: gyakran megjelennek a munkáimban a szívek, a csillagok, a virágok és a kacskaringós csigavonalak.

Meska: Mit tanácsolsz azoknak az alkotóknak, akik nemrég kezdtek el árusítani a Meskán? Szerinted mi a siker titka?

A siker titka szerintem a következőkben rejlik:
- kizárólag minőségi alapanyagokból dolgozz,
- lehetőleg egyedi ötleteket valósíts meg,
- tedd bele a szíved és a lelked
- és nem árt, ha megtanulsz jól fotózni :-)

Meska: Megosztanál velünk egy apró tippet, vagy megmutatnád, hogyan készítesz el egy egyszerűbb tárgyat?

Arra gondoltam, megmutatom nektek, hogyan készíthettek egyedi fülbevaló akasztót.

A szükséges eszközök, szerszámok:

- 0,8 mm vagy 1 mm-es ékszerdrót (ezüstözött vagy réz).
- Csípőfogó (a drót elvágásához)
- Kúposfogó (a drót hajlításához)
- Laposfogó (megoldható nélküle is, de nem árt, ha van)
- Valamilyen henger-forma tárgy (pl. vastagabb toll, fakanál vagy épp egy gyöngyös-fiola)
- Fémreszelő vagy smirgli (alias dörzspapír) (a drót végének eldolgozásához).



Először is csinálj a kúposfogóval egy közepes méretű hurkot a drót végére, majd fűzz rá egy olyan gyöngyöt, aminek színe harmonizál a fülbevalóval, amihez az akasztót készíted. Ezután – lehetőleg közvetlenül a gyöngy fölött, - hajlítsd be a drótot a képen látható szögben (talán 45-50 fokos lehet).



Ezután a drótot a gyöngy fölött kezdve, fogd oda a hengeres tárgyhoz (a képen én egy gyöngyös-fiolát használtam), és tekerd szorosan körbe rajta. Nagyjából az eredeti gyöngyig hajlítsd vissza, mert amikor elengeded, a drót úgyis kilazul, és olyasmi formája lesz, mint a következő képen.



Most már túl vagy a nehezén: a drót végét csípőfogóval vágd el, kb. egymagasságban a másik végén lévő hurokkal.



Laposfogóval kb. 4-5 milliméterrel az alja felett hajlítsd meg egy kicsit a drótot. Mivel ez a rész lesz a fülbevaló bedugó része, a legvégét dolgozd el fémreszelővel vagy smirglivel, nehogy bedugáskor felsértse a fület. És íme, el is készült az akasztó :-)



Nézz be Manofaktura boltjába! www.manofaktura.meska.hu

2009. március 27., péntek

Kapcsoljuk le!

Holnap, azaz március 28-án este fél kilenckor a WWF klímaváltozás elleni akcióján, a Föld Óráján Budapesten kívül négy megyeszékhely: Győr, Eger, Tatabánya és Székesfehérvár fényei alszanak el egy órára.

A világméretű akcióhoz csatlakozott a siófoki víztorony, a zsámbéki romtemplom, Csömör, Nagykálló, Sándorfalva, Villány, Herceghalom és Pilis, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Magyar Csillagászati Szövetség, a Világítástechnikai Társaság, és a budaepsti Le Meridien Hotel is.

A magánszemélyek a www.earthhour.org weboldalon regisztrálhatnak a Föld Órájára. Ezen az oldalon internetes Föld Órája klubokhoz is csatlakozni lehet.
Emellett a WWF létrehozott egy Föld Órája “Giver Sign”-t, amelyet a magánszemélyek a leveleikre, blog-bejegyzéseikre és egyéb internetes oldalaikra tehetnek, így jelezhetik, hogy támogatják a klímaakciót.

Az idei Föld Órája akcióra világszerte eddig közel ezer város csatlakozott. Elsötétül Párizs, a fény városa, Sydney, Rio de Janeiro, London, Peking, Róma, Moszkva, Los Angeles, Hong Kong, Dubai, Szingapúr, Athén, Buenos Aires, Toronto, Sydney, Mexikóváros, Isztambul, Koppenhága, Manila, Las Vegas, Brüsszel, Fokváros és Helsinki.

2009. március 25., szerda

Medvehagyma szezon

A hétvégén a Mecsekben jártunk medvehagyma-vadászaton.

Az üdezöld levelek szőnyegként borítják az erdőt, és a levegőben ínycsiklandozó hagymaillat terjeng...

A levél íze hasonlít a fokhagymához, de annál lágyabb, zamatosabb, pozitív élettani hatásai azonban -állítólag- azonosak fent említett rokonával.

Bár én vajaskenyérre téve, nyersen szeretem a legjobban, íme néhány fantáziadús recept a kevésbé elvetemült hagymaimádóknak:
Medvehagyma-pástétom

Hozzávalók (kb. 50 dkg pástétomhoz, ami nagyon sok!)

25 dkg hántolt napraforgómag
1 csokor medvehagymalevél
1 citrom leve
1,5 dl víz
4-5 ek. olívaolaj


Medvehagyma leves

Hozzávalók
kb. 40 levél medvehagyma
1 ek margarin
1 zöldségleveskocka
1 dl tejszín
A margarinon a kis csíkokra vágott medvehagymát megfonnyasztom, felöntöm 1 liter vízzel, és beledobom a zöldségleveskockát és sót.
Mikor felforrt, hozzáöntöm a tejszínt és még 1 percig főzöm. A végén kicsit összeturmixolom az egészet, aminek eredményeként a levesnek üde zöld színe lesz, de a hagymadarabok - kisebb méretben - benne maradnak.

Medvehagyma-rukkola pesto

Hozzávalók
10 dkg medvehagyma
10 dkg rukkola
1 marék fenyőmag
olivaolaj
frissen őrölt bors
parmezán sajt

A medvehagymát és a rukkolát megmosom és leitatom róluk a nedvességet.
Leturmixolom a fenyőmagot, majd hozzáadom a medvehagymát és a rukkolát és annyi olajat öntök hozzá, hogy könnyedén forogjon a turmix a masszával.
Ezt követően fűszerezem sóval, borssal és reszelek bele parmezánt is.
Tiszta üvegbe adagolom, lezárom és hűtőben tárolom.
Pár hónapig remekül beválik, mint ételízesítő!

Fűszervaj

Hozzávalók
5 dkg medvehagyma
15 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors

A vajat szobahőmérsékletűre melegítem, a medvehagymát apróra vágom. A kettőt összekeverem, sózom, borsozom, a fokhagymát belereszelem.
Kevés citromlével igazán pikáns hatást érhetünk el!

2009. március 23., hétfő

Hétfői Meska interjú. Bemutatkozik Carmen.

A Meska blogjában minden hétfőn bemutatunk közelebbről egy-egy tehetséges alkotót.
Népszerű sorozatunkat ma Carmennel folytatjuk.

Kellemes olvasást!

Meska: Kérjük mutatkozz be pár mondatban azoknak, akik még nem
ismernek!


Hóka Krisztina vagyok, 23 éves bölcsészhallgató. Portugál nyelvvel és
kultúrával foglalkozom az Eltén, portugál nyelvet tanítok, mellette
pedig hobbiból gyöngyöt fűzök.
Budapesten élek egy kis lakásban a párommal.

Meska: Mióta foglalkozol ezzel a technikával és ki vagy mi indított el ezen az úton?

Gyöngyöt fűzni mindig is szerettem, gyerekkoromban a fehérvári Gombházban vettem meg első csomag kásagyöngyeimet.
Egyszerű kis gumidamilra fűzött karkötőket készítettem anyukámnak illetve magamnak,
és gyöngyállatokkal is próbálkoztam.

Aztán valahogy kikopott ez a hobbi az évek során, és 2007 végén tért vissza ismét, amikor már
jócskán gazdagodott ez az ágazat és olyan újfajta gyöngyökkel ismerkedtem meg, amiknek azóta is lelkes rajongója vagyok.

Meska: Hogyan szoktál alkotni, miből merítesz ihletet?

Nagyon szeretem a színeket, így ha látok egy színkombinációt, ami
nagyon tetszik (legyen az egy plakát vagy ruha) akkor azt átültetem az
ékszereimbe is.
Ihletet tehát gyakorlatilag bármiből meríthetek.
Ezen kívül mindig végiggondolom, hogy vajon én felvenném-e azt az ékszert,
amit készítek. Ha a válasz nem, akkor eltöprengek, hogy mi miatt nem,
min kellene változtatnom és így új ötletek is születhetnek.

Meska: Az alkotáson kívül milyen kedves időtöltéseid vannak még?

Szeretek más kreatív hobbikat is kipróbálni, néhány használati
tárgyamat dekupázs technikával díszítettem, és mostanában kezdtem apró
figurákat varrni filcből.

Ezenkívül szeretek olvasni, zenét hallgatni, filmeket, sorozatokat nézni – ez utóbbi sokszor elengedhetetlen a monotonabb fűzéstechnikáknál.

Meska: Mit tartasz fontosnak az életben és alkotóként milyen értékeket képviselsz?

A legfontosabbnak azt tartom, hogy szeressem, amit csinálok.

Nyelvtanárnak készülök, és tudom, hogy nagyon szeretem ezt a szakmát
már most, a szárnypróbálgatásaim során is.

Ugyanez igaz a gyöngyfűzésre is: amíg örömet okoz, amíg napokig, hetekig tudok
gyönyörködni egy-egy alkotásomban, amíg nehéz szívvel engedem útjára
új tulajdonosához az ékszereimet, addig van értelme csinálni, mert
teljesen feltöltődöm tőle.
Az új létrehozása pedig mindig csodálatos érzés!

Meska: Mit tanácsolsz azoknak az alkotóknak, akik nemrég kezdtek el árusítani a Meskán? Szerinted mi a siker titka?

Érdemes megnézni azokat a boltokat, amelyek sikeresek.
Mit csinálnak, hogy csinálnak.

Ami szerintem feltétlenül szükséges egyrészt a teljes alázat a vásárlók felé, másrészt
a minőségi alkotás.
Ez igaz úgy a műre, amit készítünk, mint arra is, hogy hogyan prezentáljuk őket.
Készíts világos, éles, szép fotókat, akár fotókompozíciókat, olyan leírást a termékről, ami nem csak a főbb adatokat tartalmazza, hanem olyan elemeket is, amik jókedvet varázsolnak az olvasónak.
Így mélyebb benyomást tehetsz vásárlóidra, akik nagyobb kedvvel teszik kosarukba a
te áruidat, mint azokét, akik nem adnak annyira a megjelenésre.

Meska: Megosztanál velünk egy apró tippet, vagy megmutatnád, hogyan
készítesz el egy egyszerűbb tárgyat?


Egy nagyon szép karkötőt fogunk készíteni. Amire szükségünk lesz:

- Swarovski kristályok foglalatban: 1 db 14 mm-es, 2 db 8 mm-es
- viaszolt zsinór 2 színben (melyek harmonizálnak a kristályokkal)
- szerelőpálca, organza szalag vég, szerelőkarika, tetszőleges kapocs
- fogók


1.Először a három kristályt fogjuk összekapcsolni a szerelőpálcák és
fogók segítségével. A kúpos fogóval ugyanolyan hurkot hajlítunk a
szerelőpálcák mindkét végére, miután átfűztük őket a foglalat lyukain.
A nagyobb kristály kerül középre, így a szerelőpálcákat kicsit
hajlítgatni kell, hogy szépen passzoljanak.

2. A zsinórokból levágunk színenként 2 db 11-12 cm-es darabot,
csuklómérettől függően. Egy-egy színt összepárosítunk, és a két
zsinórt félbehajtjuk. Felfűzünk egy szerelőkarikát (célszerű
duplasorost választani) majd a zsinórok végeit (mind a négyet)
beleigazgatjuk az organzavégbe, és laposfogóval jó szorosan
összenyomjuk (az oldalait is, hogy sehol se bújhasson ki a zsinór).
Ugyanezt megcsináljuk a másik zsinórpárral is.

3. Most már csak annyi van hátra, hogy felszereljük a kapcsot, illetve
az első lépésben készített kristálysort átfűzzük a szerelőkarikákon,
és készen is vagyunk!


Carmen alkotásait megtekintheted itt: www.carmen.meska.hu

2009. március 19., csütörtök

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára

Kedves Alkotók!

Szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani egy nagyon hasznos információs anyagot, melynek címe: Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára

Ezt a több mint 70 oldalas anyagot a Formatervezési Tanács megbízásából a Pressonline Kommunikációs Tanácsadó Kft. készítette el, de munkájukat számos más, kimondottan művészeti tevékenységgel foglalkozó cég segítette, szerzői csapatuk 30 neves szakembert számlál.

A tanulmány gyakorlati oldalról közelíti meg az érvényesülés lehetőségeit, a függelékben konkrét mintákat is találhatunk például arról, hogy milyen módon készíthetjük el üzleti tervünket.

Az anyag a következő témákat veszi sorra:

Üzleti terv készítése
Marketing terv készítése
SWOT analízis készítése
Piackutatás
Finanszírozási kérdések
Vállalkozásalapítás módozatai (nem csak a konrét lehetőségeket és azok költségvonzatait taglalja, de például még a bankválasztás szempontjait is végigveszi)
Bevezet az adózási és számviteli alapokba amikkel egy kezdő művésznek tisztában kell lennie
Szerzői jog kérdése
Design, védjegy, szabadalom (Unióban is!)
Ármeghatározási tanácsok
Tárgyalási tanácsok
Indulás konkrét lépései
Reklám előtt és után
Online kommunikáció

A számos gyakorlati tudnivaló mellett minden fejezetnél további tájékozodási lehetőségeket is felvázolnak a szerzők.

A tanulmány végén pedig interjúkat olvashattok sikeres magyar képző- és iparművészekkel.

A 3. átdolgozott, bővített kiadást .pdf formátumban letölthetitek innen:

http://www.mszh.hu/testuletek/mft/start-up-guide03.pdf

Reméljük Neketek is sok hasznos információval fog szolgálni az anyag!

További sok sikert (nem csak) a Meskához :-)

Bori és Réka

2009. március 18., szerda

Számlaképesség és biztonságos értékesítés

Kedves Meskások!

Az elmúlt időszakban sokan tettetek fel nekünk számlaképességgel kapcsolatos kérdéseket.

Először is szeretnénk tisztázni, hogy a Meskát nem kereste meg az Apeh egyetlen eladóval kapcsolatban sem. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az ellenőrzés hivatalos menete úgy zajlik, hogy egy esetleges ellenőrzéskor az Apeh hivatalos úton megkéri tőlünk az adott felhasználó adatait, amelyet nekünk kötelességünk kiadni. Ezután veszi fel a felhasználóval a kapcsolatot.

A félreértések elkerülése végett el szeretnénk mondani, hogy a Meskán való árusításra a hatályos magyar jogszabályok vonatkoznak.
Az elmúlt napokban a sok levélre való tekintettel jogásszal és könyvelővel is egyeztettünk ez ügyben, és a következőkre jutottunk:

Akik nem vállalkozók, azoknak a legegyszerűbb megoldás az ún. 7-es adószám kiváltása.

Nem kell semmi bonyolultra gondolni, egyszerűen a megfelelő formanyomtatvánnyal igényelni kell az Apeh-től egy speciális adószámot, ezt követően lehet számla- ill. nyugtatömböt vásárolni.

A költségek vezetése olyannyira egyszerű, hogy könyvelő bevonása sem kell hozzá.
Egyszerűen egy "kockás füzetben" kell vezetni a bevételeket (az összegeket amikről számlát állítottál ki) és a költségeket (áfás számlát kell kérni minden, tevékenységet érintő költségről a saját nevedre, pl. postaköltség, alapanyagköltség, stb.).
Év végén összesíteni kell a két oszlopot, és az éves bevételeket illetve költségeket beírni az adóbevallás megfelelő sorába
(Önálló tevékenységből származó jövedelem: ez jelenleg a 2008-as bevallási ívben a 0853-as lap 9-es sora).

A költségekkel csökkentett bevétel, tehát a nyereség hozzáadódik az egyéb éves bevételeidhez, és aszerint, hogy mekkora az éves összjövedelmed, kell megfizetni a nyereség utáni 18% vagy 36%-os adót.
Tehát csak a nyereség után!

A költségszámlákat és a bevételi számlákat természetesen meg kell őrizni 5 évig, mert egy későbbi esetleges ellenőrzéskor ezeket kérhetik.

A 7-es adószámról és a kiváltásáról részletesen olvashatsz az adóbevallás mellé csatolt "Útmutató a 2008. évi adóbevalláshoz" c. füzet 12. és 13. oldalán.

A művészeti tevékenységekre a 39/1997 (XII. 29.) MKM-TM együttes rendelete az irányadó. Ebben sajnos nincs egyértelműen és pontosan meghatározva, hogy mi minősül kereskedelmi mennyiségnek.

Reméljük mindenkit sikerült megnyugtatni, és egyben informálni attól, hogy miként lehet biztonsággal értékesíteni a saját készítésű alkotásokat a Meskán vagy bárhol másutt.

A továbbiakban is igyekszünk minden kérdésetekre választ adni, azonban vegyétek figyelembe, hogy egyrészt nem vagyunk sem könyvelők sem adószakértők, illetve vannak speciális, egyéni esetek, amikor mindenképp egy könyvelő megkeresését vagy az Adóhivatal információjánál történő tájékozódást tudjuk ajánlani.

A Meska alapvetően csak közvetítő szolgáltató vevő és eladó között, tehát mindenkinek a személyes döntése, hogy milyen módon jár el.
A fent leírt csak egy lehetőség a sok közül,

a leírt információk tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem tudunk vállalni.

Minden jót, további sikeres Meskázást kívánunk!

Bori és Réka


A következőkben szeretnénk megválaszolni néhány alapvetőnek tűnő, mégis több ízben feltett kérdést:

A Meska nem tud számlát adni az oldalon értékesített alkotásokról a vevőnek.
Számlát csak az tud kiállítani, aki azt a terméket, szolgáltatást előállította, tehát a termékek esetében az azt alkotó.
A Meska természetesen számlát ad az oldalon termékeiket hirdető és árusító alkotóknak az oldal használatából keletkező díjakról, tehát az oldalon igénybevett fizetős szolgáltatások után.

A díjak megfizetése azonban nem adózási szabályok miatt szükséges.
A jutalék megfizetésével az alkotók még nem tesznek eleget az eladott termékek után járó adókötelezettségüknek.
A jutalék megfizetése pusztán a Meska weboldal szolgáltatásainak használatáért fizetendő díj, melyből az oldal fenntartását biztosítjuk.

A MESKA.HU Kft. közvetítő szolgáltató eladó és vevő között.
Ebből a szempontból nagyon hasonlít egy egyszerű apróhirdetési újsághoz.
A hirdetés feladásáért ott is fizetni kell, és az apróhirdetési újság szerkesztőinek nem feladata és nincs is joga nyomon követni, hogy az újság segítségével gazdára talált tárgyak eladói és vevői hogyan járnak el.

A Meska annyi plusz lehetőséget nyújt, hogy az adásvételek utólagos értékelésével és visszanézhetőségével az eladók és vevők minősítik egymást, ezzel is segítve, mintegy előnyhöz juttatva a becsületes, minőségi termékeket nyújtó eladókat és ellehetetlenítve azokat akik nem megfelelően teljesítik az adásvételt.

Az Meska.hu Kft. nem tud felelősséget vállalni az oldalon árusító felhasználók tetteiért, mivel ezek a felhasználók nem a Meska munkavállalói, csak igénybe veszik az oldal szolgáltatásait.
Azonban ha tudomásunkra jut, hogy valamely eladó megsérti az oldal szabályait, vagy esetleg nem adja át a kifizetett terméket, úgy az eladó kizárásra kerül a szolgáltatásból.

KIEGÉSZÍTÉS: A Meskán árusító felhasználók nem minősülnek webáruház üzemeltetőnek, tehát a Meskán való boltnyitáshoz nem szükséges semmiféle szakképesítés megszerzése, így kereskedelmi szakképesítés sem.

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy nem csak a Meskán való árusításra vonatkoznak a már említett jogaszbályok. Ha bárhol, bármilyen weboldalon árusítod termékeidet (legyen az akár valamely külföldi, vagy bármely más magyar oldal), vagy akár fizikai árusítási mód, akkor is ugyanazok a hatályos jogszabályok érvényesek.

2009. március 17., kedd

Elkelt a 3000. termék!

Alig néhány hete írtunk egy blogbejegyzést arról, hogy eladásra került a Meskán a 2000. termék.
Most újabb kerek számmal büszkélkedhet a Meska :-)

Tegnap délután 17 óra 15 perckor gazdára talált a 3000. termék, nevezetesen Verka platán nevű nyaklánca:

Tegnap a látogatók számát illetően is rekord született.

Egy hónapja még azt írtuk, hogy napi átlag 1300 egyedi látogató jön az oldalra, de az elmúlt hetek kampányainak köszönhetően ez a szám is dinamikus növekedésnek indult.

Tegnap 2587 látogató összesen 3809 látogatást eredményezett a Meskán. Az átlagos webhelyen töltött idő egy-egy látogatás alkalmával közel 9 perc, és a látogatók kb. 40%-a új látogató.

Jelenleg 399 aktív boltos van az oldalon, és 4775 aktív, megvásárolható termék, bár ezeket az adatokat Ti is nyomon követhetitek a Meska Legleg-es menüpontjában.

Továbbra is köszönjük Nektek a sok egyedi, igényes terméket, sok sikert minden alkotónak és vásárlónak a Meskához :-)

Bori és Réka

2009. március 16., hétfő

Hétfői Meska portré. Bemutatkozik Novadesignshop!

A Meska blogjában minden hétfőn bemutatunk közelebbről egy-egy sikeres alkotónkat.
Népszerű portré sorozatunkat ezúttal Novadesignshop-al folytatjuk.

Kellemes olvasást!


Meska: Kérjük mutatkozz be pár mondatban azoknak, akik még nem ismernek (hogy hívnak, mivel foglalkozol)

Novotny Annának hívnak, ebből már rögtön világos is, miért "Nova" Design a boltom neve.
Ezt a kis névösszerántást még évekkel ezelőtt találtam ki, és azóta rajtam ragadt.
A bölcsészek körét gyarapítom, azon belül is gyönyörűséges dolgokat tanulok, nevezetesen esztétikát és művelődéstudományt (a régi összehasonlító irodalomtudomány).

Meska: Mióta foglalkozol ezzel a technikával és ki vagy mi indított elezen az úton?

Igazából több technikával is foglalkozom, de a legfontosabbnak a képes ékszereimet tartom.

Az a technika, mellyel a korong ékszereimet készítem, teljes mértékben saját találmány, és hosszas kísérletező munka eredményeképpen jutott el mostani, mondhatni kiforrott állapotáig.

A történet még akkor kezdődött, mikor Klimt-szalvétából papírnehezékeket készítettem, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve ugyanezt a technikát fülbevalón is kipróbáltam -és működött.

Meska: Hogyan szoktál alkotni, miből merítesz ihletet?

Legelőször is a Művészetből (nagy M!), a legtöbb képes fülbevalómat nagymesterek képei díszítik, de akadnak köztük filmrészletek, rajzfilmhősök,vagy nonfiguratív minták is.
Ezt mindig a pillanat hozza, és aktuális érdeklődési köröm, engem ért benyomások.

A másik énemet (a bohókásat) a gyurmás fülbevalókon élem ki, ahol végtelen a variációk száma: mindig akad egy új, megvalósítani való ötlet, és minél merészebb, aprólékosabb munkát igényel, annál nagyobb hévvel vetem bele magam a megalkotásába.

Meska: Az alkotáson kívül milyen kedves időtöltéseid vannak még?

Bár életelvem, hogy mindenkinek arra van ideje, amire szeretné, én gyakorlatilag folyamatos rohanásban vagyok.
Ha éppen nem az ékszerekkel bíbelődök, vagy egy esti órán ülök, akkor igyekszem a zenére koncentrálni; zongorázni tanulok, és élőzenét hallgatok á la koncert/opera.

Az egyetemi lapban szerkesztői munkát látok el, ezek mellett pedig nem szabadna elhanyagolnom a jó bölcsész legfontosabb tevékenységét, az olvasást sem, de sajnos, az alvás mellett, erre marad a legkevesebb időm.

Meska: Mit tartasz fontosnak az életben és alkotóként milyen értékeketképviselsz?

A mosolyt, és azt, hogy tudjunk lelkesedni.
Az első közhelynek tűnik, a második pedig jelentéktelennek, szerintem viszont sokkal boldogabbak lehetnénk, ha gyakrabban élnénk az előbbivel, és megtanulnánk az utóbbit.

Meska: Mit tanácsolsz azoknak az alkotóknak, akik nemrég kezdtek elárusítani a Meskán? Szerinted mi a siker titka?

Fontos, hogy egyéniek, és egyediek legyenek a termékei, hiszen tucatárut bárhol lehet kapni.

Az embert sokszor maga az ötlet fogja meg, de persze, ettől még a színvonalas kivitelezés nem maradhat el.

Segíthetnek még a különböző akciók, például, ha több termék vásárlása esetén elengedi a postaköltséget, vagy apró ajándékot küld az egyes termékek mellé.

Utoljára,de nem utolsósorban a gondosan kitöltött bemutatkozó oldal az információkkal (szállítás, csomagolás stb.) alapvetően szükséges a sikerhez.

Meska: Megosztanál velünk egy apró tippet, vagy megmutatnád, hogyan készítesz el egy egyszerűbb tárgyat?

Tavaszi fülbevaló gyurmából.

Hozzávalók:
-narancssárga és fehér kiégethető gyurma (FIMO, Cernit stb.)
-kés
-nejlonlap (átlátszó dosszié is jó)
-fülbevalóhátulj + pillanatragasztó

Egy nagyon egyszerűen elkészíthető tavaszi fülbevaló elkészítését olvashatjátok itt, remélem tetszeni fog!

TIPP: Fontos, hogy fólián dolgozzunk, így a gyurma nem ragad oda az asztalhoz.

1. Első lépésben négy apró golyót formázunk a narancsszínű gyurmából, ez lesz a virág közepe.

2. A fehér gyurmából hengert formálunk az ujjunkal, majd a késsel 10 egyforma apró darabra vágjuk (körülbelül akkorára, mint a narancs golyók).

3. Az 5-5 golyócskát óvatosan 1-1 naracs golyóhoz illesztjük, úgy, hogy éppen csak érintkezzenek (nem nyomjuk!)

4. Most jön a nehezebb rész. Az így elkészült virágokra terítsünk fóliát,majd óvatosan (mondjuk egy könyv ráhelyezésével nyomjuk le. Nagyon fontos,hogy egészen fnom nyomást gyakoroljunk, mert ha túl lapos lesz a virág, akkor sütés után, viselés során eltörhet.

5. A maradék 2 narancsgolyót az előző technikával lapítsuk le, majd helyezzük a virágok közepére (mivel az eredeti narancs közepek a nyomástól deformálódtak).

6. Az elkészült virágokat 20 perce tegyük be a 130 fokra melegített sütőbe, majd, miután kihűltek, ragasszuk rájuk a fülbevaló hátuljakat és már viselhetjük is őket!



Nézz be Novadesign boltjába itt: http://www.novadesignshop.meska.hu/

2009. március 9., hétfő

Hétfői Meska portré. Bemutatkozik Kwandera!

A Meska blogjában minden hétfőn bemutatunk közelebbről egy-egy népszerű alkotónkat.
Egy hónapja indult sorozatunkat ma Kwanderával folytatjuk!

Kellemes olvasást!

Meska: Kérjük mutatkozz be röviden azoknak, akik még nem ismernek. (Hogy hívnak, mivel foglalkozol, stb. )

Aszódi Melinda vagyok, a Meskán Kwandera néven nyitottam boltot.
Hétköznap - még éppen - egy lakástextil boltban dolgozom, többnyire és legszívesebben pedig azon, hogy (a távolkeleti gagyik világában) megismerjek és amennyire lehet magamévá tegyek egy meglehetősen régi és elfelejtett szakmát.
Ez pedig a kézműves cipőkészítés.
Nem egyszerű a feladat, főleg, hogy jobbára saját erőből próbálkozom (sajnos ebben a szakmában én még nem találtam fórumot, kevés/nincs befogadó műhely, ahol lehetne is tanulni, így marad a főiskolán tanultak alkalmazása, majd kukába hajítása, majd kihalászása, és végülis az empirikus ismeretelméleti módszer. :)
De a kedvem még nem lankad, egyenlőre élvezem, ha valami sikerül.

A barátommal és két cirmossal élek együtt vidáman. :)

Meska: Mióta foglalkozol ezzel a technikával és ki vagy mi indított el ezen az úton?

Én is azok közé tartozom, akik már gyerekként is mindig bütyköltek valamit.
Rengeteget varrtam és rajzoltam.
Nagyon sokáig pl. divattervező akartam lenni.
Most már ez inkább viccesnek tűnik.
Különösen a lágyabb esésű, csúszósabb anyagokhoz valahogy suta a kezem, és türelmem sincs hozzájuk.
Amikor azonban fősulit (KMF) elkezdtem, mindezeket még nem tudtam, és először ruha szakra mentem, csak utána bőrre.
Itt találkoztam először Attalai Zita nevével, és hihetetlenül-fantasztikusan-gyönyörű cipőszobraival!!! (Ajánlom figyelmetekbe!)
Ez azután meghatározó lett.A bőrrel azonban akkor még nem mertem próbálkozni, így maradt a papír.A papír viszont hihetetlen lehetőséget ad nekem a cipőtervek megvalósítására, nagyon szeretem.

Meska: Hogyan szoktál alkotni, miből merítesz ihletet?

Két módszer van: legtöbbször pontosan tudom, mit akarok a végén látni, milyen színt, hangulatot, formát.
Ritkábban nincs elképzelésem, útközben dől el, milyen is lesz.
Mivel azonban soha nem két perc alatt készül el, és napokig tart, míg az elkészült darabot a kezemben tarthatom, mindkét esetben folyamatosan változik a koncepció, hozzáteszek ill. elveszek dolgokat.A lényeg számomra, hogy arányos és harmonikus legyen.És nekem szép!

A bőr termékeknél úgy érzem egyszerűbb a dolgom. Mivel a bőr szerintem egy vagány anyag, vagy ezt hangsúlyozom, vagy épp szelídítem. Itt többnyire egy-egy divatirányzat indít el, de sokszor az anyag színe, puhasága, gyakran mennyisége :), határozza meg, mi fog készülni.Azért kicsit sajnálom, hogy a bőrök között nincs akkora kínálat, mint az anyagoknál...sőt nagyon!...

Imádom a színes, mintás textileket!...szerintem kombinálni fogom őket! ;)

Meska: Az alkotáson kívül milyen kedves időtöltéseid vannak még?

Ha nincs semmi dolgom, akkor legszívesebben a természetben vagyok, túrázok, biciklizek és közben lelkesen kattintgatom a fényképezőt.
Egyszer majd szeretnék egy profi gépet!
Azért szeretek varrni is ezt-azt...
Imádok a családommal együtt lenni, különösen a naaagy főzőcskézős, beszélgetős, jókat evős-ivós, együtt vagyunk összejöveteleket! :)
Illetve, ha nem is rendszeresen, de igyekszem kultúrálódni is: mozi, színház, kiállítás, koncert, ritkán, de annál nagyobb örömmel.

Meska: Mit tartasz fontosnak általában az életben és alkotóként milyen értékeket képviselsz?

Elég sokmindent fontosnak tartok, és változó, hogy melyiket, mikor épp jobban.Mostanában pl. leginkább arra próbálok törekedni, hogy merjek szabadnak lenni. Ezt leginkább azzal a mondattal tudnám kifejezni, amit a mottómul is választottam:"Ha tudsz repülni, szárnyalj! Miért elégednél meg az ég egy szeletével?" (Egyébként -most jól lelövöm, de a Yentl c. filmből való az idézet-Nézzétek meg!)Vagyis legyünk bátrak és valósítsuk meg az álmainkat!!!! :))

Ezenkívül nagyon fontosnak tartom, hogy tudjunk elégedettek lenni és tudjuk értékelni, ami adatik (ha mégsem jönne össze a fenti) és ne legyünk megalkuvók.
Nagyon-nagyon fontosnak tartom a családot!!!
És szerintem nagyon fontos a figyelem. Mindenhez. Gyakran olyan kevésen múlnak dolgok, csak figyelni kellett volna.

Alkotóként a fő elvem a szépség és a minőség. Egyik sem járhat a másik nélkül, és erre próbálok én is törekedni.

Meska: Mit tanácsolsz azoknak az alkotóknak, akik nemrég kezdtek el árusítani a Meskán? Szerinted mi a siker titka?

Szerintem nagyon jól összefoglaltátok, hogy mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen a bolt. Nem igazán tudnék mit hozzáfűzni, legfeljebb kiemelni.
Mint pl. a fotó fontossága, vagy, hogy a termék valóban egyedi legyen, de legalábbis az alkotójára jellemző és nem utolsósorban a kommunikáció.

Szerintem az is jó, ha néha terepszemlét tartunk, tájékozódunk. Tehát ha megnézzük, kik a legsikeresebbek, és elgondolkodunk, miért.
Valamint, hogy itt a Meskán mi a célunk az árusítással.
Mert vannak, akik már "régi motorosok", egyébként is ezzel foglalkoznak és ez egy újabb lehetőség, hogy még többen megismerjék őket. Ők valószínű már kialakult arculattal is rendelkeznek és felismerhetők- jó esetben.

Vannak, akik "csak" hobbiból alkotnak, és nincs távlati céljuk az árusítással. De a külalakra szerintem nekik is figyelni kell!

És vannak páran szerintem, akik innen akarnak elindulni egy komolyabb útra. Valószínű máshol is próbálkoznak és folyamatosan (be)érnek. A tapasztalataik, világra nyitottságuk pedig elszánttá és letisztulttá teszik őket. De a siker így sem garantált, ....úgyhogy végülis nem tudom. :)
Alkossatok örömmel!

Meska: Megosztanál velünk egy apró tippet, vagy megmutatnád, hogyan készítesz el egy egyszerűbb tárgyat?

Igen. Arra gondoltam, hogy egy mini papír virágcsokrot készítenék, aminek az elkészítése nagyobbacska gyerekeknek is egyszerű, hiszen még csak olló sem kell hozzá, tépkedni kell a papírt, kisebb darabokra. Csak a dróttal kell vigyázni!

Hozzávalók:

-színes papírok (akár maradékokból is )
-drót
-tapétaragasztó
-ecset
-drót vágásához szerszám

Minden műveletnél a papírt lekenjük a tapétaragasztóval. A tapétaragasztó jellemzője, hogy nem azonnal szárad, idő kell neki. Én rá szoktam segíteni hajszárítóval. :)

1. A virág szárához való papírt, hosszú, vékony csíkokra tépem és a levágott drótot körbetekerem.

2. Majd feldaraboljuk a drótot az egyes virágoknak, és kialakítjuk a bimbót. Ehhez kisebb, kb 2x6cm-es darabokat tépünk a színes papírból, és a drót tetejére tekerjük, úgy hogy közben mindig fordítunk a papíron egyet.

3. A bimbó körbetekerése következik, amihez én kicsit háromszögletű darabokat szoktam használni. Jól a virág szárához kell dolgozni a maradékot.




4. És kész is! Egy. Ugyanígy teszünk a többivel is, hogy legyen egy csokorra való. Kedves kis ajándék önnmagában is, de ajándékkísérőnek is.

Kellemes időtöltést hozzá!
Kwandera boltját megtekintheted itt: http://www.kwandera.meska.hu/

2009. március 5., csütörtök

Mindentudás sorozat: Mi fán terem a szecesszió?

Úgy tűnik reneszánszát éli a szecesszió!
A Meskán is egyre-másra tűnnek fel a lágy, kacskaringós stílus ihlette alkotások, ezért úgy gondoltam, kicsit beleásom magam a témába, és összegyűjtöm az irányzatról a legfontosabb tudnivalókat.
Már csak azért is, mert annak én magam is nagy rajongója vagyok ;)

A 19. és 20. század fordulóján, azokban a bizonyos boldog békeidőkben, Európa és Amerika országaiban szemet gyönyörködtető, dekoratív új stílus született; a szecesszió.

Az ekkor készült épületek, műtárgyak és iparművészeti alkotások a mai kor emberét is elkápráztatják, mi több, a kortárs építészeket, lakberendezőket is újra és újra megihletik.

Amit Magyarországon szecessziónak nevezünk, azt Németországban Wellenstil-nek azaz ’hullámstílus’-nak, Olaszországban stile floreale-nak, vagyis ’virágos stílus’-nak, francia nyelvterületen Art Nouveau-nak, Spanyolországban és a dél-amerikai országokban Modernismo-nak, az USA-ban pedig Luis Comfort Tiffany után Tiffany stílusnak hívják.

Ez a növényi motívumokat használó, sokak által "indás stílusnak" is nevezett művészi kifejezésmód különböző előzményeken alapulva sajátos változatokban öltött testet az egyes országokban. Mégis az egyik legkönnyebben felismerhető és azonosítható stílus.

Főbb jellemzői: a nagymértékű stilizálás, a növényi vagy geometrikus mintákra építő hullámzó ornamentika, hangsúlyos, élénk színek alkalmazása, „organikus” jellegű formálás. A szecessziós épületeken kevés a derékszög, a tervezők sokkal inkább kedvelték a lágy, gömbölyded formákat.

A "szecesszió" szó kivonulást jelent, a latin ’sēcēdere-kivonulni’ igéből kapta nevét.
A világban szinte egyszerre megjelenő új stílus a korábbi évtizedekben kibontakozó és egyre nagyobb teret hódító ipari kultúra ellenében jött létre.
Az új stílus az építészetben és az iparművészetben is a tartalom és a forma közeledésére törekedett. A tervezők mind a használati tárgyak, mind az épületek tervezése során a funkcióból indultak ki, és ennek megfelelően alakították a formát.



A szecesszió egyik közvetlen előzménye az Angliában létrejött Arts and Crafts (művészet és kézművesség) mozgalom volt, melyet az angol John Ruskin (1819-1900) író, esztétikus könyvei indítottak el. A mozgalom tagjainak ’utópisztikus’ elképzelése az volt, hogy a művészetet az emberek mindennapi életének részévé tegyék.
A sorozatgyártott silány minőségű tárgyak helyett olcsóbb anyagokból készült, de szép és funkcionális tárgyakat akartak létrehozni, hogy a szegényebb rétegek is esztétikus környezetben élhessenek.
De mivel a kézműves munka már akkor is igen költséges volt, a néhány évtized múlva kialakult szecessziós stílus legszebb darabjai mégis leginkább a tehetősebb rétegek megrendelésére készültek.

A századfordulón kialakuló metropoliszok egységesített építészete (a historizmus és az eklektika jegyében tervezett épületek) után az emberek egyedi enteriőrökre és egyedi tárgyakra vágytak, melyeket hagyományos, kézműves eljárásokkal hoznak létre.

A szecessziós stílusban dolgozó mesterek teljességre törekedtek, minden részletre odafigyeltek. Építész, képzőművész és kézműves szoros együttműködésére volt szükség, mint hajdanán, a letűnt idilli korokban.
Számos építész és képzőművész működött együtt asztalosokkal, lakatosokkal, szövőkkel, keramikusokkal, üvegkészítőkkel. A közös munka gyümölcseként létrejött épületek külseje és belseje a tervezők élénk fantáziájáról és a kivitelezők magas fokú mesterségbeli tudásáról tanúskodott. A lendületes vonalak, a tekergő indák, az ábrázolt formák, melyek hol világos, hol rejtélyesebb szimbolikus tartalmak hordozói, mindig magukkal ragadják a nézőt.

A szecesszió legismertebb külföldi képviselői a katalán építész, Antoni Gaudí (Sagrada Familia templom, és Güell park és a Casa Milá Barcelonában) és Hector Guimard, a párizsi metró tervezője.
Szinte mindenki ismeri az osztrák Gustav Klimt és a cseh Alfons Mucha gyönyörű festményeit, valamint a szomorú életű Toulouse Lautrec nőalakos plakátjait.

Magyarország legjelentősebb szecessziós építésze Lechner Ödön (1845-1914) volt, aki
nem a külföldről beáramló új stílus jegyeit használta, hanem a magyar népművészet gyökereire támaszkodva, azokat egyszersmind megújítva alakította ki egyéni kifejezésmódját.
Lechner nevéhez fűződik többek között a budapesti Iparművészeti Múzeum épülete, a kecskeméti Városháza, és a pozsonyi Kék templom is.

A szegedi Reök-palota homlokzata Magyar Ede keze munkáját dícséri, a kecskeméti Cifrapalota pedig Márkus Géza tervei alapján épült.

A hazai képző- és iparművészet jeles szecessziós képviselői voltak Rippl-Rónai József, Vaszary János, Róth Miksa és Zsolnay Vilmos, a híres Zsolnay porcelán gyár megalapítója.

Végezetül látogassunk el képzeletben Budapest leghíresebb századfordulós épületeihez!

A Gellérthegy mélyének barlangjaiból előtörő gyógyvizek hasznosítására hozták létre a több mint 80 éve üzemelő Hotel Gellért Szállót és Gyógyfürdőt, mely méltán ékessége nemcsak a Duna-partnak, hanem az egész városnak is.

A pesti oldalra átkelve tekintsük meg a mind külsejében, mind belsejében impozáns Iparművészeti Múzeumot (melyben egyébként a szecesszióról szóló kiállítást is láthatunk).
Az épület messziről is szembetűnő dísze a tetőzete, melynek érdekessége, hogy a porcelánjáról világhíressé vált Zsolnay gyárban készültek az ún. Zsolnay majolika cserepei. (Ez az anyag egyébként sok híres budapesti épület tetejét díszíti.) Az épület 1893 és 1896 között épült Lechner Ödön és Pártos Gyula díjnyertes tervei alapján. A múzeum teljes szerkezete első pillantásra látszik. Ez a tökéletes hatás az acélszerkezet briliáns felhasználásának köszönhető.

Ezután látogassunk el a "zene szentélyébe" a Zeneakadémiára. A stílusok keveredésével született, szobrokkal és reliefekkel gazdagon díszített épület magán visel barokk, klasszikus és keleties jegyeket egyaránt. A középső kiszögellés koronapárkányzata felett álló bronz démon figurák az 1905-ös milánói Nemzetközi Iparművészeti Kiállítás magyar pavilonját díszítették. A belső szerkezet jól példázza a minden művészeti ág integrálására irányuló századfordulós törekvést.
Könnyedebb kikapcsolódásra vágyva meglátogathatjuk az 1866-óta működő Fővárosi Állat- és Növénykertet. A keleties, egzotikus hatású épületekben, pavilonokban, vadregényes műsziklák között mesterséges tavakban, akváriumokban, üvegházakban a világ legkülönbözőbb helyeiről származó állatok és növények tízezreit tekinthetjük meg.
A szintén Zsolnay-majolikával fedett elefántház a közelmúltban Europa Nostra díjat kapott.

Kirándulásunk lezárásaként vegyüljünk el egy kicsit a hamísítatlan pesti forgatagban, persze méltó környezetben. A Vásárcsarnok épületét, mely egyike Budapest legnagyobb élelmiszerpiacainak, Petz Samu tervezte. Azt már szinte említeni sem kell, hogy tetejét Zsolnay-majolika díszíti. 10 500 m2 alapterületén több száz kisebb nagyobb üzletnek ad otthont.
Bori

2009. március 2., hétfő

Hétfői Meska portré. Bemutatkozik Kricsár!

A Meska blogjában ezentúl minden hétfőn bemutatunk kicsit közelebbről egy-egy népszerű alkotónkat. Három hete indult sorozatunk folytatásaképp ezúttal Kricsárról olvashattok.

Jó szórakozást!

Kérjük mutatkozz be röviden azoknak, akik még nem ismernek. (Hogy hívnak, mivelfoglalkozol, stb.)

Kricsár Annamária vagyok, 34 éves. Állattenyésztő agrármérnök a végzettségem, de jelenleg gyesen vagyok a 2 éves kislányommal, és van egy 7 és fél éves fiam is. Közel 6 éve lakunk Jászjákóhalmán.
Már gyerekkoromban megismerkedtem néhány kézműves technikával, azóta is mindig alkotok valamit. Első nagy szerelmem a horgolás volt, de sok mindent kipróbáltam: makramézást, nemezelést, varrást, hímzést. Jelenleg a drótozás a nagy kedvenc, de a többivel is foglalkozok néha. A gyereknevelés és a házimunka mellett egyszerűen szükségem van valami olyan elfoglaltságra, aminek kézzelfogható eredménye van.

Mióta foglalkozol ezzel a technikával és ki vagy mi indított el ezen az úton?

Első drótékszeremet 16 évesen csináltam. Egy barátnőm szerzett drótokat, és kért, hogy együtt készítsünk valamit belőle. Ő hamar megunta, nekem nem sikerült. Azóta is kisebb-nagyobb szünetekkel drótozok. Amióta gyesen vagyok, több időm is van, így már nem csak ajándékba készítek ékszereket, hanem eladásra is.
Kezdettől fogva rezet használok alapanyagként, közelebb áll hozzám a meleg színe miatt, mint az ezüst vagy ezüstözött drót. Ékszereimet magam tervezem, és lehetőség szerint minden darabot csak egyszer készítek el, hiszen másodjára már semmi érdekes, semmi újdonság nincs benne.

Hogyan szoktál alkotni, miből merítesz ihletet?

Leginkább részletekben alkotok, mert olyan még nem volt a két gyerek mellett, hogy bármilyen egyszerű ékszert is együltő helyemben be tudtam volna fejezni. Egy szendvicses dobozban tartom a fogóimat, az éppen használt gyöngyöket és drótot, így bármikor és bárhol elővehetem, illetve, ha sürgős, gyorsan el is pakolhatom a dolgaimat.
Nincs semmi konkrét dolog, amiből ihletet meríthetnék, általában ékszerkészítés közben jön a következő ékszer ötlete. De előfordul, hogy látok egy teljesen közönséges tárgyat, és eszembe jut róla mondjuk egy medál terve, így született például a táskamedálos láncom, de készítettem cipő és teáskanna medált is. De egy-egy rajz is megihlet, főleg állatokról.

Az alkotáson kívül milyen kedves időtöltéseid vannak még?

Olvasás, fényképezés, családi kirándulások, nagy világmegváltó beszélgetés a barátokkal.

Mit tartasz fontosnak általában az életben és alkotóként milyen értékeket képviselsz?

Ha röviden kell válaszolnom, a családom a legfontosabb.
Alkotóként szeretem az egyedi, kézzel készült, személyre szabott dolgokat. Még akkor is, ha valami nem tökéletes, és esetleg látszik rajta, hogy házilag készült, de ezeknek lelkük van. Nem szeretem a trendi, nagy szériában készült tárgyakat, és nem szeretek olyan dolgokat hordani, amelyek tucatjával szembejöhetnek velem az utcán.

Mit tanácsolsz azoknak az alkotóknak, akik nemrég kezdtek el árusítani a Meskán?Szerinted mi a siker titka?

Fogalmam sincs, hogy mi a siker titka. Semmi világmegváltó tanácsot nem tudok adni, csak érdemes megfogadni a Meska tanácsait. Hiába van valakinek jó terméke, ha a fotókon ez nem látszik. És érdemes nem egyszerre több terméket feltölteni, hanem naponta vagy kétnaponta egyet, hiszen így mindig az első pár oldalon szerepelhet a készítő, nem "felejtik el".

Megosztanál velünk egy apró tippet, vagy megmutatnád, hogyan készítesz el egyegyszerűbb tárgyat?

Egy gyűrűt választottam, mert viszonylag egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni, és mutatós ékszere lehet bárkinek.

Hozzávalók:
-vastagabb drót (én 0,85 mm-est használtam),
-vékonyabb drót a tekeréshez (0,2-0,4),
-egy kisebb gömbölyű és egy nagyobb hosszúkás gyöngy,
-kúpos fogó,
-csípőfogó vagy körömcsipesz a drót vágásához,
-bármi hengeres tárgy a kész gyűrű hajlításához.

1. A vastagabb drótból egy darabot meghajlítunk a képen látható módon, hogy a kis gyöngy pont elférjen a hajlatban. A két végére egy-egy kis karikát készítünk a kúposfogóval. A meghajlított drót hossza karikástól akkora legyen, mint az ujjunk kerülete, mínusz kb 2mm. Kialakítjuk a gyűrű formáját: középen keskenyedjen el, hogy kényelmes legyen hordani, a vége pedig pont annyira nyíljon szét, hogy a nagyobb gyöngy elférjen.


2. A kis gyöngyöt felfűzzük a vékony drótra, a végétől pár centire. A gyöngyből kilógó rövidebb drótrészt párszor feltekerjük a vastag drótra, majd visszadugva a gyöngybe, levágjuk a felesleget. A most már egy szálas vékony dróttal dolgozunk tovább: 4× feltekerjük a vastag drót egyik ágára, ezután váltunk a másik ágra, és így tovább.

3. Ügyeljünk arra, hogy ha az egyik ágon alulról fölfelé megy a drót, a másikon pont fordítva haladjon. A tekerés feszes legyen, de ne deformálja el a már kialakított gyűrűformát.

4. Ha már majdnem készen vagyunk a tekeréssel, a hosszabb gyöngyöt fűzzük fel egy vastag drótszálra, ezt dugjuk a gyűrűalap karikáiba, és hajlítsunk a végére kis karikákat. Fejezzük be a tekerést a vékony dróttal, a kimaradt drótvéget dugjuk a gyöngybe, a felesleget vágjuk le.

5. Már csak karika formára kell hajlítani a gyűrűt, és kész is van.





Sok sikert hozzá!

Kricsár Meska boltja: http://www.kricsar.meska.hu/