Rólunk

Saját fotó
A MESKA a Mindenféle Egyedi Saját Készítésű Alkotás-ok lelőhelye, ahol igényes, saját készítésű tárgyakat lehet adni-venni. Ezen a blogon keresztül szeretnénk megosztani mindenkivel a Meskával kapcsolatos tapasztalatainkat, és talán a gondolatainkat is erről-arról, kis világunk dolgairól. Kellemes olvasást!

2009. június 16., kedd

Meska portré kedden. Bemutatkozik Zazie!

Alkotóinkat bemutató sorozatunk legújabb bejegyzésében Zazie-t ismerhetitek meg közelebbről.
Kellemes olvasást!Meska: Kérjük mutatkozz be röviden azoknak, akik még nem ismernek!

Morvai Anettnak hívnak, egy Komárom-Esztergom megyei kis faluban, Hántán élek az erdő mellett, párommal, kiskutyámmal, egy kis madárcsicsergéssel fűszerezve.
Hivatásom a pedagógia, amivel nagyon szeretnék hosszútávon is foglalkozni.
Nagyon szeretem a gyerekeket: nyíltságukat, a lényükből áradó természetes életörömet, bájt.
Nekem is lesz nemsokára egy-két gyerkőcöm!

Meska: Mióta foglalkozol ezzel a technikával és ki vagy mi indított el ezen az úton?

A bütykölés már gyerekkorom óta fő tevékenységeim egyike.
Miután úgy 5-6 éve megnyílt a helyi kézműves bolt, ahol minden csupa szín, és ahol még néhány percet is élmény a boltban tölteni, végigpróbálgattam sokféle kreatív hobbit, az üvegfestéstől az agyagozásig, mindenfélét.
Két éve kezdtem el komolyabban érdeklődni a gyöngyözés iránt.
Nagyot néztem, amikor hirtelen ötlettől vezérelve beírtam a keresőbe, hogy „gyöngyékszerek”: megleltem Veres Zsuzsit és a többieket.
Aztán jöttek a próbálkozások, és idővel megleltem a gyöngyhímzés technikáját, a számomra nagy amerikai neveket.
Ezután nem is volt kérdés, hogy ez az, amiben igazán kiélhetem magam.

Esténként, ahogy alakulnak a kezem alatt a gyöngyökből a kacskaringók, vonalak, színek szeretnek egymásba; feloldódom, feltöltődöm és élvezem, hogy kifejezem magam, a gondolataim, színlátomásaim…
Néha úgy érzem egy történet kerekedett ki a gyöngyeimből, vagy nevetek, mert meglátok egy bohócarcot a medálomban, holott egyáltalán nem így terveztem.

Meska: Hogyan szoktál alkotni, miből merítesz ihletet?

Sokszor van, hogy a kedvenc lelőhelyemen – Győrben - meglátok egy gyöngyöt és már előttem is a kép a leendő ékszerről, más alkalommal leülök, hogy no, akkor most alkossunk valami pirosat, mert most olyan hangulatban vagyok.

Nagyon kedvelem az erőteljes színeket; a színek árnyalatait kombinálni, kedvencem a türkiz.
Volt már, hogy egy boltban lefényképeztem a hátteret a színkombináció miatt, de akad,hogy üldögélünk este, egyszer csak beugrik valami és már futok is a gyöngyeimért, aztán hipp-hopp már kész is a költői rendetlenség. :)

Van egy kis füzetem Könyvészet Dóritól is (persze türkiz), amit mindig magammal viszek, és ha olyan helyen jut eszembe valami, hát gyorsan skiccelek.
A múltkor a Szépművészetiben az egyiptomi szarkofágokról rajzoltam ki mintákat, azok is nagyon megihlettek például.

Meska: Az alkotáson kívül milyen kedves időtöltéseid vannak még?

Nagyon szeretek felcaplatni Tibimmel a rétre, és a nagy fűben, a vadvirágok közé dőlve novellákat olvasni fel neki.
Szeretem ezt a természet közeli, falusi életet.
Szeretek mindenféle jóban részt venni: sok mindent csináltam már a bábozástól a színjátszásig.

Elég szervezkedő típus vagyok, afféle „minden lében kanál”.
Szinte egész évben a fesztiválkorszakot várom, kedvencem a júniusi Víz-Zene-Virág Fesztivál Tatán, az Öreg-tó és a vár mellett, ott valahogy mindig otthon érzem magam.

Szeretek még bosszús-vicces órákat tölteni a konyhában, ahol néhány hónapja próbálom magam konyhatündérré képezni, amolyan autodidakta, „5 könyvből egyszerre”- módon. :)
Ja, és sajnos nagyon szeretek csacsogni, mint az a válaszaim hosszúságából is jól látszik. :)

Meska: Mit tartasz fontosnak általában az életben és alkotóként milyen értékeket képviselsz?

Furcsa, de néha úgy érzem, hogy le kell tennem valamit az asztalra, hogy emlékezzenek rám az emberek.
A pedagógiában is az tetszik a legjobban, hogy rengeteget adhatunk a gyerekeknek (és persze kapunk is tőlük), megtanítjuk őket az élet egyik legfontosabb dolgára, magára az olvasásra.
Lehet, hogy ez közhely, de azt hiszem az életben is ez az egyik legfontosabb, hogy tudjunk adni, és úgy máris jobb kapni is.
Az alkotás önmegvalósítás is.
Amikor alkotok, pihenek, tornáztatom az agyam, boldog vagyok, szárnyalok… de amint valakié lesz a művem, máris adtam valakinek, és kaptam, pl. sok jó szót már, köszönöm nektek!
Az értékek terén persze alapvető, hogy az egyediségre törekszem. Fontosak még számomra a színek, mármint az igaziak: a kék, a zöld, a piros, narancs, stb. Bennük lüktet az élet, és remélem, ha valaki felveszi egy színes alkotásom, legalább az felvidítja, attól legyen egyedi.
Belegondolni, hogy az én alkotásomat esetleg valaki a kincsének tekinti majd, ez csuda jó érzés tud lenni.

Meska: Mit tanácsolsz azoknak az alkotóknak, akik nemrég kezdtek el
árusítani a Meskán?
Szerinted mi a siker titka?


Próbáljanak valami újdonságot behozni a Meskára, valami igazán egyedit, ha nem is technikában, de stílusban mindenképp.
De ne a sikeresebbeket másolják!
Töltsenek fel sok terméket, akár naponta, de mindenképp javaslom, hogy ne legyenek túl hosszú „pangó” időszakok, amikor nem újítják a termékeik kínálatát, mert elveszthetik a vendégeik érdeklődését.
Figyeljenek akár a divatszínekre, ha kiegészítőket készítenek.

És nem utolsó sorban… Sokan, sok okos tanácsot adtak már előttem, amelyeket én is megfogadtam, érdemes itt a blogon is olvasgatni!

Meska: Megosztanál velünk egy apró tippet, vagy megmutatnád, hogyan készítesz el egy egyszerűbb tárgyat?

No, ezen sokat kellett gondolkodnom. A gyöngyhímzés rejtelmeibe szeretném bevezetni a kedves olvasót, egy aprócska fülbevaló formájában.

Hozzávalók:

- két nagyobb, laposabb gyöngy, lyukkal a közepén
- különböző méretű cseh vagy japán kásagyöngy (én 15-ös, 11-es méreteket használtam)
- két kisebb darab filc és finomabb bőrdarab
- fülbevalóalap
- két komponensű vagy más erős ragasztó
- gyöngyfűző tű és cérna
1. lépés

Miután egy öltéssel rögzítettük a nagy gyöngyöt a filcen (nagy gyöngybe, kis gyöngybe be, nagy gyöngybe vissza) a következő gyöngy méretéhez igazodva a kellő távolságra a nagy gyöngytől felöltünk az anyagba.

2. lépés

Felveszünk max. 4 gyöngyöt, leöltünk a kanyar végén, majd az utolsó öltéstől vissza, kívülről öltünk a két gyöngy közé. Most rögzítjük a gyöngyöket, úgy hogy átöltünk szembe, majd a következő gyöngy és az előző közé öltünk, és megismételjük a rögzítő öltést, majd még annyiszor, míg a sor végére nem érünk.3. lépés

Beöltünk a sor végén lévő gyöngy közepéhez, majd visszavezetjük a szálat, mindegyik gyöngyön, felfűzünk megint pár gyöngyöt, majd addig ismételjük a felfűző, rögzítő lépéseket, míg körbe nem érünk.

4. lépés

Miután eldolgoztuk a szálát a filc hátulján, és finoman körbevágtuk a fülbevalónk, ráfektetjük a bőr visszájára és körberajzoljuk.5. lépés

Most összedolgozzuk a bőrt a kész hímzéssel: Felöltünk a filc szélébe (hátulról), majd felveszünk két gyöngyöt, és beleszúrunk kívülről a bőrbe és a filcbe, majd a második gyöngybe visszaöltünk.6. lépés

Felveszünk egy gyöngyöt és megismételjük az előbbit, majd egyesével ezzel az ún. brick öltéssel végighaladva elvégezzük az összedolgozást.7. lépés

Az utolsó gyöngynél beleöltünk belülről a bőrbe és visszaöltünk alulról az utolsóba, majd eldolgozzuk a nagy gyöngy alatt a szálat, és felragasztjuk a fülbevalóalapra.És mivel Lori rokonlánykánk épp erre járt, és véletlenül pompásan hozzá öltözött, íme a fülbevaló!:)Kukkants be Zazie boltjába! http://www.zazie.meska.hu

5 megjegyzés:

böpörö írta...

Jaj, nagyon örülök Neked!
És visszatérő vásárlód leszek...:)

vezsuzsi írta...

Zazie nagy öröm volt olvasni Rólad!
Gyönyörû ez a kis füli!!!
(köszi,hogy megemlítettél)

Kricsár Annamária írta...

Anett, jó volt olvasni rólad! Ez a fülbevaló gyönyörű, és így még inkább látom, milyen nagy munka az ékszereid elkészítése.

Hoyacarnosa írta...

Anett nagyon aranyos vagy itt is! :)
Örülök!!

Vidvandre írta...

dejó :)
és köszönöm az említést, örülök, hogy ilyen fontos szerepe van a notesznek :))