Rólunk

Saját fotó
A MESKA a Mindenféle Egyedi Saját Készítésű Alkotás-ok lelőhelye, ahol igényes, saját készítésű tárgyakat lehet adni-venni. Ezen a blogon keresztül szeretnénk megosztani mindenkivel a Meskával kapcsolatos tapasztalatainkat, és talán a gondolatainkat is erről-arról, kis világunk dolgairól. Kellemes olvasást!

2009. január 30., péntek

A MESKA logó…

Egy kis kulisszatitkot szeretnék megosztani veletek.

Anno tavaly márciusban, mikor még csak a vágyálmainkban létezett az oldal, hetekig a megfelelő Meska logón töprengtünk.
Mindenképpen valami természetes hangulatú ’cégért’ szerettünk volna, ami ráadásul kifejezi az oldal színességét, az itt található alkotások és a felvonultatott technikák változatosságát.

Így születtek meg a betűk:

Egy teljes napunk elment az elkészítésükkel és a fotózásukkal :)
A munkálatok közben remekül szórakoztunk, és én még azt sem bántam, hogy emiatt egy nap szabit is ki kellett vennem ;)

A MESKA szót először egy hatalmas papírra vázoltuk fel ceruzával, majd a körvonalakat ’kitöltöttük’ ezzel-azzal, ami Rékáék háztartásában épp fellelhető volt.

Az ’M’ és ’K’ betűket a varródobozban talált gombokból és gyöngyökből raktuk ki, az ’E’ betűhöz kölcsönvettük a lányok zsírkrétáit és festékeit, míg az ’A’-t cérnaspulnikból formáztuk.
Ezek persze menet közben számtalanszor eldőltek, nem kis bűvészmutatvány volt glédába állítani őket :)

A legkeményebb dió mégis az ’S’ betű volt, amit termésekből álmodtunk meg.
A képeken szerencsére nem látszik, de a legrafináltabb trükkökkel, cérna és ragasztó segítségével kunkorítottuk íves formába azt a fűzfavesszőt, ami a betű kontúrját adja.
Ezt töltöttük ki aztán a gyerekek által gyűjtött őszi termésekkel.

A fotózás ezek után már szinte gyerekjáték volt.
Egy széken egyensúlyozva, felülről kattintgattuk a betűket, mindegyiket több tucatszor, hogy aztán a legjobbakat egymás mellé rakva végre megszülethessen a logó.

Milyen kár, hogy a nyitólapon olyan piciben látszódik, hogy mindezek a részletek alig észrevehetők!

A madárkák története szintén kalandosra sikeredett.
Először egy hangyát képzeltünk el, de kiderült, egy másik oldalnak is ez az állatka a kabalája.
Hasonló okokból vetettünk el egy méhecskét is, míg végül megszületett a két madár, a piros Meska és a zöld Miska.

Az oldal interaktivitását szimbolizálja, ahogy a két madár egymással szemben állva ’cseverész’, illetve a sokszínűségre utal vicces fizimiskájuk is.

Az, hogy pont piros és zöld lett a színük, egészen tudat alatt történt, de egyáltalán nem bánjuk ;)

2009. január 27., kedd

Valentin vagy Bálint nap, honnan ered ez az ünnep?


A Valentinus név, amely az "erősnek lenni" jelentésű latin valens szóra utal, nagyon népszerű volt a késői antik korban.
Szent Bálintot a keresztények a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziától szenvedők védőszentjeként tisztelik.

A harmadik századból, II. Claudius császár uralkodása alatt három Valentinus nevű keresztény mártírról is tudunk: egy Valentinus nevű római papról, egy püspökről a mai Terniből és egy harmadik afrikai vértanúról.

Mivel a három említett mártír közül bármelyik lehetett Szent Bálint, a szent születési helyéről, idejéről és személyéről nincs biztos adat.

Annyi azonban biztonyos, hogy 496-ban I. Gelasius pápa elrendelte Szent Valentin ünnepét, azok között „…akiknek nevét méltán tisztelik, de akinek cselekedeteit csak az Isten ismeri.”

Az egyházi ünnepek közül 1969-ben emelték ki Szent Bálint napját, arra hivatkozva, hogy nagyon kevés valós adat áll rendelkezésre a szent kilétéről.

Egyes középkori források szerint (Arany Legenda) Szent Bálintot kereszténysége miatt üldözték. Elfogatása után II Claudius császár személyesen hallgatta ki, és mivel a fogoly nagy benyomást tett rá, megpróbálta rávenni, hogy térjen át a római pogány vallásra, akkor megkegyelmeznek neki.
Bálint nem tört meg, sőt, inkább ő próbálta a császárt megtéríteni a keresztény hitre, amiért életével kellett fizetnie.
Kivégzése előtt állítólag meggyógyította vakságából börtönőre lányát.
Később keletkezett legenda szerint Szent Valentin fiatal papként elutasította a császár azon törvényét, hogy a fiatal római katonák ne házasodhassanak meg, és titokban összeadta a szerelmeseket.
Mikor ténykedése napvilágra került, Claudius bebörtönözte a papot.
Kivégzése előtt ő maga írta az első szerelmes levélkét vagy valentint, melynek címzettje fogvatartójának korábban meggyógyított lánya volt.
A levélke szövege a ‘Te Valentinodtól’ volt.

Az ősi Rómában február 13 és 15 között pogány termékenységi ünnepet tartottak Lupercalia néven, melynek célja a nők termékenységének fokozása volt.
Egyes feltételezések szerint a Szent Valentin nap ezen ősi pogány szokások ellensúlyozására került bevezetésre.
Valentin napot már Shakespeare is megörökítette a Hamlet-ben (1600-1601):

To-morrow is Saint Valentine's day,
All in the morning betime,
And I a maid at your window,
To be your Valentine.

Valentin, vagy Szent Valentin napját február 14-én ünneplik a nyugati világban.
Hagyományosan a szerelmesek ezen a napon szerelmes levélkéket (úgynevezett ’valentie-okat’) virágokat, édességeket és egyéb apróságokat ajándékoznak egymásnak, így fejezve ki gyengéd érzelmeiket.
Az angolszász kultúrában a Valentin nap a késő középkor óta a romantikus szerelem szimbóluma.
A modernkori Valentin napi levélkék általában szív és galambpár vagy nyilát kilövő Cupido (szerelem isten) motívumokkal ékesek.

A XIX. Századtól kezdődően a saját kézzel készült levélkéket felváltották az előregyártott levelezőlapok, melyeket 1847-ben, régi angol ’valentin-ok’ mintájára kezdett el gyártani és az amerikai Esther Howland.

A XX. Század második felétől a szerelmes levélkék mellett divatba jöttek egyéb ajándékok is, például rózsákat, piros papírba csomagolt csokoládét, szívecske alakú dobozkákat adtak egymásnak, sőt, a 80-as évektől a gyémántipar is elkezdte a Valentin napot mint ékszer ajándékozási alkalmat reklámozni.
Egyes amerikai iskolákban a gyerekek feldíszítik az osztálytermet, és kis kártyákkal és süteményekkel kedveskednek egymásnak. A barátoknak szóló kártyákon leírják, mit kedvelnek tartanak sokra a másikban.
Az Amerikai Üdvözlőlap Szervezet (U.S. Greeting Card Association) becslései szerint évente 1 milliárd Valentin napi üdvözlőlap kerül kikézbesítésre a világban, ami azt jelenti, hogy a karácsony mellett az emberek ilyenkor küldik a legtöbb levelet egymásnak.

Angliában több helyi szokás is kötődik Bálint naphoz.
Norfolkban a ‘Jack Valentine’ nevű fantázia-figura kopogtatja meg a házak ajtaját, majd édességet és egyéb apróságokat hagy ott a gyerekeknek, akik sokszor mindezek ellenére félnek tőle.

Dániában és Norvégiában Valentinsdag-nak hívják a február a 14-ét.
Bár nem annyira népszerű ünnep, mint pl. az USA-ban, sokan elviszik kedvesüket egy gyertyafényes vacsorára, vagy küldenek levelet titkos imádottuknak.

Svédországban 1960 óta, amerikai hatásra ünneplik az ‘Alla hjärtans dag’-ot ("Minden szív napja")
Ezzel szemben Finnországban a Ystävänpäivä azt jelenti “ Barátok napja”.
Mint az az elnevezésből is kitűnik, a finnek ezen a napon nem csak szerelmükről, de barátaikról és szeretteikről is megemlékeznek.

Latin-Amerikában a ‘Szerelem és barátság napján’ az amerikaihoz hasonló, bár kissé hevesebb módon mutatják ki érzelmeiket az emberek ezen a napon.

Japánban egész iparág épült a Valentin nap köré: február 14-én a nőknek szinte kötelezővé vált csokoládét adni valamennyi férfi kollégájuknak (ennek neve viccesen giri-choko – muszáj csoki)
Ezzel szemben a honmei-chokot csak szerelmüknek adják.
A barátok (főleg barátnők) barátság-csokit (tomo-choko) ajándékoznak egymásnak, míg március 14.-én a korábban megajándékozott férfiaknak kell viszonozni a nőktől kapott kedvességeket.

Dél-Koreában és Kínában hasonlóan február 14.-én a nők, március 14.-én pedig a férfiak vesznek csokoládét a másiknak.
Érdekes szokás, hogy azok a dél-koreaiak, akik senkitől sem kaptak édességet, április 14.-én fekete tésztát esznek, ezzel ‘gyászolva’ magányosságukat.

És nálunk?
Magyarországon a 90-es években, szintén angolszász hatásra éledtek fel a nap megünneplésével kapcsolatos szokások és rendezvények.
Azóta a média hatására a Valentin- vagy Bálint nap mint új ünnep, gyorsan beépült a köztudatba.
De valóban annyira új ünnepről van szó?

Bálint nappal kapcsolatban a magyar hagyomány jelentős jóslás-és hiedelemanyagot őrzött meg.
Általánosan elterjedt hiedelem, hogy a madarak ezen a napon tartják lakodalmukat, ekkor választják ki leendő párjukat.
Ha csiripelésük messzire hallatszik, jó idő lesz. Sok helyütt magokat is szórnak nekik, hogy ezzel is segítsék örömüket.
Azokon a területeken, ahonnan a vadgalambok elköltöztek, erre a napra várják visszatértüket.
A gyümölcsöskertekben ezen a napon veszi kezdetét a fák metszése, és a néphit szerint a Bálint napon ültetett gyümölcsfák gyorsabban megkapaszkodnak, hamarabb rügyeznek és gazdag termést hoznak.
Jó ezen a napon tyúkot ültetni is, mert akkor a háznak szerencséje lesz az aprójószágban esztendőben.

Muravidéken Bálint napkor a fákra perecet, aprósüteményeket aggattak, és a gyerekek együtt lakodalmaztak, ujjongtak a madarakkal.
Rábaközben azt mondják, hogy Bálint a verebek védőszentje, mert már nekik is kezd kedvezni az időjárás.
Napkelte előtt a szőlőtermesztők megkerülik a szőlőt, megmetszik négy sarkán a tőkéket, hogy megvédjék azt a tolvajoktól és a madaraktól. Máshol a gazda ugyanezzel a céllal körüljárja háza táját.
Ez a nap a tavasz közeledtét is jelenti, ideje beszerezni a vetőmagot.
Néhány időjósló megfigyelés is kapcsolódik e naphoz. Bácsfeketehegyen a hideg időnek a jele, ha ezen a napon megszólal a pacsirta, s azt mondja: „csücsülj be” akkor még hidegre kell számítani.

Reméljük sikerült mindenkinek érdekes újdonságokkal szolgálni ;)

2009. január 20., kedd

Saját készítésű jelmez gyerekeknek

Gyerekeink szép sorban beérnek az óvodás korba, és ezzel a farsangolások időszaka is elkezdődik. Gyerekkori emlékeimben még élénken élnek ezek a fergeteges bulik, ahol anyukám lelkesedésének köszönhetően mindig valami teljesen egyedi maskarában jelenhettem meg, nemritkán a jelmezverseny első helyezettjeként.


Persze nem csak maga a farsang estéje volt izgalmas, hanem már a lázas előkészületek is. Szeretném ezt továbbadni gyerekeimnek is, így elhatároztam, hogy bármekkora fáradtság is, minden évben igyekszünk megvalósítani álmaikat.



Nagylányom élete első farsangján süni szeretett volna lenni, ezzel jól feladva a leckét. Merthogy nem is akármilyen, hanem rózsaszín süni!! Szerencsére Bori barátnőm kreatív fejéből hamar kipattant az egyszerű, de nagyszerű ötlet, hogy hogyan csináljuk meg viszonylag egyszerűen, mégis nagyon egyedien a jelmezt.

A recept: menj el egy turkálóba, és vegyél egy rózsaszín gatyát, hozzá barnás pulcsit és sapkát. Varrj a sapkára kis fülecskét, a süni pocakjára egy jelen esetben rózsaszín :-) foltot, majd egyszerű fa csipeszek segítségével tedd fel a süni tüskéit!



Íme az eredmény hátulról...




és elölről...


Mondanom sem kell nagy sikert arattunk!!! :-) Hetekig hordta itthon is a ruhát, hogy kellően kiélvezze a sünilétet.

Idén sárga csillag a feladott lecke. Rajta vagyunk az ügyön :-D

Kisebbik lányunk (aki most már szintén ovis) pedig még gondolkodik.

Réka

2009. január 15., csütörtök

Minden amit a Swarovskiról tudni érdemes


Rékával beszélgetve azt találtuk ki, hogy elindítunk itt a blogon egy olyan sorozat-szerűséget, ahol majd mindig elmélyedünk egy-egy közkedvelt technika, vagy alapanyag titkaiban.

Reméljük a sorozat érdekes olvasmány lesz mindenkinek!

Az első részben a manapság annyira közkedvelt, híres-neves ’swarikról’ szedtünk össze pár érdekes tudnivalót…

A Swarovski a világ egyik vezető minőségi kristályékszereket gyártó cége, mely a világ több mint 120 országában van jelen. A cég emblémája egy hattyú sziluett (a tisztaság és elegancia jelképe).
A cég színei az éjkék és a "swarovski-piros".
Egy évben két kollekciót bocsátanak ki: őszi-téli, és tavasz-nyári kollekciót, melyek egyaránt tartalmaznak klasszikus, divatos, és extravagáns ékszereket, táskákat, órákat.

A cég története:

Daniel Swarovski 1862-ben született a mai Csehországban, azon a vidéken ahol a Monarchia egyik legfontosabb üveg- és kristálykészítő központja volt. Már gyermekkorában magával ragadta az üveg megmunkálása után létrejövő termékek csodás csillogása. Fiatal fiúként gyakran figyelte édesapja munkáját annak műhelyében, később maga is itt illetve más csiszolóműhelyekben tanonckodott.
Az első elektronikai kiállításra ellátogatva, 21 évesen, megszületett benne az elhatározás, hogy forradalmasítja a kristálymegmunkálás területét. Siemens és Edison technikai újításai inspirálták, hogy kifejlesszen egy kristályvágó gépet, amely tökéletesre munkálja meg az anyagot. Álma megvalósulására 9 évet kellett várnia, s 1892-ben szabadalmaztatta az eljárást. Az új eljárással gyorsabbá és pontosabbá vált a munka, mint korábban. Új korszak nyílt a kristályok világában.

Daniel Swarovski 1895-ben alapította meg cégét, mely ma is családi vállalkozásként működik, s melyet jelenleg a család negyedik és ötödik generációja vezet.
(a cégnek több részlege is van, ezek közül csak az egyik a SWAROVSKI márkanévvel ellátott ékszer és lakásdekorációs termékeket, előállító, ezeken kívül készítenek távcsöveket, kristálycsillárokat, kristálymegmunkáló gépeket, szerszámokat is).

A cég fennállásának kezdeti időszakában más ékszerkészítő cégeknek állított elő ékköveket, de 1976-ban Silver Crystal néven létrehozta első dekoratív kristályfiguráit, melyek sikere azóta is töretlen,. Az első ékszerkollekciót 1977-ben bocsátották ki az Egyesült Államokban, majd tizenkét évvel később Angliában, és Európa többi országában is. 1987-ben megalapították a mai ’Swarovski Kristály Társaság’ elődjét, majd 1989-ben kezdetét vette a Daniel Swarovski divattervezés.
1995-ben, fennállásának századik évfordulóján a társaság Ausztriában, Wattens városában létrehozza a Swarovski Kristály Világot. A Kristály Világ múzeumként, kiállítási központként, hangverseny- és fesztiválteremként egyedülálló a maga nemében.

A cég fennállása óta több nagy divatcéggel szövetkezve születtek már különleges Swarovski kollekciók, például a Dior céggel együttműködve alkották meg az Aurora Borealis (sarki fény) nevű kristályszint.

Swarovski kristályok: kristály vagy üveg?

A ’swarovski kristály’ gyöngyök valójában nem kristályból, hanem nagyon tiszta, áttetsző ólomüvegből készülnek. A tökéletes csiszolás teszi őket olyan tündöklően csillogóvá, hogy bátran vetekedhetnek csiszolt féldrágakő, vagy drágakő társaikkal.
Bár sok (távol-keleti és cseh) utánzatot lehet kapni a különböző hobbi-boltokban, az igazi Swarovski kristályt az ára mellett a szimmetrikus csiszolásról, és a szemkápráztató csillogásról könnyen fel lehet ismerni.

Reméljük sikerült pár újdonsággal szolgálni,

Bori

2009. január 13., kedd

Unatkozó háromgyerekes anyuka nekivág…

Mihez kezdjen az ember lánya, ha három porontya mellett még további kihívásokra ácsingózik, és ez nem merül ki a spenót-cumisüveg-kakis pelenka Bermuda háromszögében?
Mert hát igen, valljuk be, hogy ötévnyi otthon töltött idő után vágytam már valami másra, valami újra, hogy ne csak a gyerekek dolgai körül forogjanak a mindennapjaim.

Ha jobban megnézzük, végül mégis egy újabb gyerek bevállalása hozta meg az áttörést; bár a születés körülményei, valljuk meg, kissé eltértek a megszokottól.
Kezdjük ott, hogy az apuka ezúttal az egyik korábbi gyermek keresztanyja lett, a terhesség mindössze másfél hónapig, a vajúdás ezzel szemben majd’ fél évig is eltartott.

Meska, hogy nevezzük már végre nevén a gyereket, lassan betölti hatodik hónapját, és amúgy köszöni, jól van.
Virtuális gyermekként a cumisüvegért nem üvölt túl sokat és szerencsére már betojni sem nagyon szokott, bár erre volt példa sajnos a születését követő gyermekágyas időszakban.

Meska a boldog anyukákat állandó pörgésben tartja; csak remélni lehet, hogy felcseperedve némiképp önállósítja magát, és nem igényli a napi 23 és fél órás pesztrálást.

Meska porontyunk, akinek a neve tulajdonképpen a ’Mindenféle Egyedi Saját Készítésű Alkotás’ rövidítéséből született, valójában egy internetes oldal, ahol a többi otthon unatkozó anyuka is feltárhatja kreatív hajlamait, esetleg gyönyörködhet másokéban, netántán magáévá is tehet ezt-azt…

Nézz be, hátha kedvet kapsz Te is egy újabb szerzeményhez!

Meskaanyu :-)

2009. január 12., hétfő

Hétvégi korcsolyázós kikapcsolódás

Az elmúlt hetek kicsit stresszesre sikeredtek számunkra az új Meska programfelület beüzemelése, és az azt követően előjött sok-sok apró hiba javítgatása miatt. Szerettünk volna minden felhasználónak azonnal orvosolni a problémáját, sokszor mintegy közvetítői szerepet betöltve a programozók és az oldal felhasználói között.

Sokszor sajnos kompromisszumokat kellett hoznunk. Mostanra azonban nagyjából helyreállt a rend, bár még a hátsó adminisztrációs felületen is hátra van több apró javítgatás.

És bár a néhány bejegyzéssel ezelőtt beígért fejlesztések megvalósítása csak ezután következik, hétvégén végre kicsit mentesíteni sikerült magunkat a mindennapos tevékenységektől és problémáktól, és elmentünk kicsit kikapcsolódni.

Személy szerint nem vagyok valami tél-rajongó, sőt, sokkal inkább izzadok a 40 fokban, de a téli sportokat azért kimondottan szeretem. Azt hiszem úgy is fogalmazhatnék, hogy jó, jó ez a tél, de elég lenne belőle minden évben néhány fagyos-havas hét is.

A közelünkben van több bányató is, az egyik olyan hatalmas, rajta több kisebb-nagyobb szigettel, hogy akár egy kisebb túrázással is felér mire az ember bejárja korcsolyázva. Persze a gyerekeket sem hagyhattuk ki a buliból, főleg hogy a 4 és fél éves lányom karácsonyra megkapta élete első korcsolyacipőjét.
Persze azért vittük a szánkót is, hogy a kisebbeknek is legyen mivel játszaniuk.


Így Boriékkal karöltve felkerekedtünk és egy hatalmasat korcsolyáztunk a tavon.
Nagyon szuperul sikeredett a dolog, még hattyúkat is láttunk, és a nagylányom is egész belejött a korcsolyázásba, olyannyira, hogy ma délután is ki kellett menni vele a jégre!
Réka

2009. január 7., szerda

Fotók átmásolása

Sziasztok!

Ma reggel érkezett a hír, hogy várhatóan vasárnap (január 11.-én) este 10-től hétfő hajnalig programozóink ismételten átmigrálják az új Meskára a jelenleg nem látható (fekete) termékfotókat, illetve az avatar- és fejléc képeket.

A munkálatok ideje alatt nem lehet majd termékeket feltölteni, de minden egyéb tevékenység (üzenetírás, vásárlás, nézelődés) zavartalan lesz.

Megértéseteket, türelmeteket köszönjük!

Bori

2009. január 6., kedd

Egyeztető tárgyalások

Sziasztok!

Elnézéseteket kérjük a sok bonyodalomért, de menet közben derült ki számunkra is több átállással kapcsolatos finomság :/

Ezennel jelentjük, hogy a termékleírások illetve bolt- és profil szövegek tagolásának korábbi problémáját programozóinknak sikerült globálisan megoldani, reméljük most már mindenki 'rendesen' látja a saját szövegeit.

A termékfotókkal kapcsolatban rengeteg egyeztetést követően azt ígérték, hogy a hétvégén egy éjszaka bent maradnak, és megpbóbálják a 13 ezernél is több fotót újra migrálni a régi programról. Sajnos konkrét időpontot még nem tudunk mondani, de amint biztosan tudjuk, szólunk Nektek.

Hirtelen ennyi újdonság van,

sziasztok,
Bori

2009. január 5., hétfő

Átállás

Kedves Meskások!

Mint azt valószínűleg Ti is tapasztaltátok, az új verzió beüzemelése sajnos még nem fejeződött be; egyes felhasználóknak tökéletesen működik a Meska, de másoknak elcsúszva, vagy egyáltalán nem jelennek meg az oldalak.
Programozóink folyamatosan dolgoznak azon, hogy minden böngészőn tökéletesen fusson a program, reméljük hamarosan készen lesznek, addig is kérjük megértéseteket és türelmeteket!

Bori és Réka

2009. január 3., szombat

Új év, új program!


Kedves Meskások!

Mivel az oldal júliusi indulása óta fény derült több hiányosságra is, az elmúlt hónapok során a Meska teljes felülete újraprogramozásra került.

Az új, a korábbinál korszerűbb verziót már egyszer decemberben megpróbáltuk beüzemelni, de sajnos az átállás során olyan nehézségek merültek fel, melyeknek a kijavítása sok időt vett volna igénybe, így az ünnepek előtti nagy forgalomra való tekintettel úgy döntöttünk , hogy a dolgot elnapoljuk egy kevésbé 'nyüzsgős' január eleji időpontra, azaz a január 3.-4.-i hétvégére.

Az átállás időtartama alatt (várhatóan szombat reggeltől hétfő reggelig) az adatok migrálása miatt az oldalon nem lehet semmilyen belépéshez kötött tevékenységet folytatni, tehát például terméket feltölteni, vásárolni, regisztrálni, üzenetet írni, stb.

A tervek szerint hétfőtől már az új program fog futni az oldalon, ami a réginél könnyebben kezelhető lesz.
A program újdonságairól, a kisebb változásokról hamarosan körlevelet küldünk minden regisztrált felhasználónknak.


Az okozott kellemetlenségért ezúton is elnézéseteket kérjük,


Megértéseteket köszönjük,


Bori és Réka