Rólunk

Saját fotó
A MESKA a Mindenféle Egyedi Saját Készítésű Alkotás-ok lelőhelye, ahol igényes, saját készítésű tárgyakat lehet adni-venni. Ezen a blogon keresztül szeretnénk megosztani mindenkivel a Meskával kapcsolatos tapasztalatainkat, és talán a gondolatainkat is erről-arról, kis világunk dolgairól. Kellemes olvasást!

2009. június 29., hétfő

Tanfolyamon jártam...

Akik figyelemmel kísérték a közelmúltban a falvédős bejegyzéseimet, talán még emlékeznek, hogy az elején mennyire el voltam anyátlanodva a szabad gépi tűzés kapcsán...
Bár a falvédőt végül más, egyszerűbb megoldással fejeztem be, a gépi tűzés gondolata továbbra sem hagyott nyugodni :)
Egy kis rábeszélésre a Mesebolt nemrég szervezett egy kiscsoportos foglalkozást, ahol végre szembesülhettem azzal, mit csináltam rosszul, miért nem állt rá a kezem (agyam?) eddig erre a fantasztikus technikára.

A 3 órás "tanfolyam" végére világossá vált, hogy elsősorban a gépemet kell jobban megismernem, illetve rendben tartanom, valamint, hogy a gépi tűzés titka a gyors láb, a higgadt és könnyű kéz, és a GYAKORLÁS.

Elsőre ezek sikerültek:





Bori

6 megjegyzés:

Bea írta...

Nagyon jó!
én is szeretem a szabad gépi hímzést.

Tiszi írta...

Húúúha! Ezt nekem is meg kell tanulnom. :) Bár elsőre szerintem messze nem így fog ez menni...

Bori és Réka írta...

Sziasztok lányok, köszi a lelkes hozzászólásokat!

Bea, jól esett a dícséreted, főleg, hogy Te már elég magas fokon műveled ezt :)

Szarvasmici, Tiszi összeszedem Nektek amire emlékszem:

Szóval kell hozzá egy speciális talp, ez nem mindegyik géphez kapható, leginkább csak az újabbakhoz...de hallottam már olyat, hogy egy lány régi Naumann-on tartott gépi tűzés tanfolyamot úgy, hogy valami fondorlatos módszerrel kiiktatta (felkötötte)az eredeti talpat.
Szóval a gép nem továbbítja magától az anyagot, hanem csak "egy helyben' mozog a tű fel-alá, és Neked kell függőleges és vízszintes irányban tolnod alatta az anyagot. Ez nagyon fontos, hogy csak függőleges illetve vízszintes irányban szabad mozgatni...
A pedált erősen kell nyomni, akkor lesznek szép picik az öltések, de a kéznek meg lassan kell mozogni, szerintem ezt a legnehezebb összehangolni.
Ujjbeggyel, nagyon finom, könnyű kézzel kell csinálni, és nem szabad közben görcsölni vagy magas elvárásokat támasztani.
Ha nem oda kerül egy vonal ahová terveztem, na bumm, rögtönözni kell, és menet közben módosítani!
Érdekes, hogy nekem a "hagyományos" minták mint pl. a kukacolás kevésbé mentek, de mikor elkezdtem csak úgy rajzolgatni, azt borzasztóan élveztem, alig akartam abbahagyni :)
Szerintem ha van igény nagyon szívesen tartanak újra ilyen foglalkozást a Meseboltban...

Névtelen írta...

Ugye milyen jó csinálni?!
Csak kellő önbizalommal kell hozzáállni. Nekem mindig akkor megy a legjobban,mikor már majdnem kész vagyok. Lehet, hogy a végén kellene kezdeni.

Bori és Réka írta...

Szia Márta néni!
Megnéztem a blogodat, nagyon szép dolgokat készítesz és úgy tűnik rokonlelkek vagyunk, legalábbis ami a túrázást és a lovakat illeti :D
Bori

FKriszti írta...

Hát ez nagyon szép munka!!
Én is szeretném ezt hasonlóan művelni!
Próbálkozom vele ,de közel sem ilyen profin!Nekem nincsen speciális talpam ,de a gépemen van egy "gomb",amit a vastagabb anyagok átvarrásánál kell alkalmazni(kiiktatja a nyomótalp funkcióját és tudom az anyagot mozgatni ),én ezzel "szabadgépizek".De még bölcsödés szinten!:o)